Erős hangvételű levélben figyelmezteti az EU Orbánékat: hagyják békén a Klubrádiót

Már uniós szinten is aggályos, amit a kormány művel a magyar sajtóval.

Megírtuk, hogy Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján beszélt a Klubrádió ügyéről, és elmondta, az uniós bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy a rádió legálisan tovább működhessen.

A Telex most azt írja, a magyar kormánynak küldött levélben a bizottság részleteiben is ismertette, hogy miért tartja problémásnak a Klubrádió elhallgattatását. Wigand a lapnak azt írta, azért küldték a levelet,

„hogy kifejezzük azon aggodalmunkat, hogy a Klubrádió kénytelen lesz abbahagyni műsorszolgáltatását, mégpedig erősen megkérdőjelezhető jogi okok miatt.”

Wigand emellett hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország elfogadta az EU távközlési szabályait és a műsorszolgáltatás széles spektrumára vonatkozó rendeleteket, ezért a kormánynak tiszteletben kell tartania az EU Alapjogi Chartáját, ideértve a véleménynyilvánítás és az információszabadsághoz való jogot.

A Bizottság ezért arra kérte Magyarországot, hogy továbbra is biztosítsa a Klubrádiónak a sugárzási jogot, mindaddig, amíg a folyamatban levő eljárások véglegesen nem fejeződnek be, és így jogilag kötelezővé nem válnak.

A Telex értesülései szerint a levelet az EB illetékes főigazgatója, Roberto Viola írta Stelbaczky Tibor nagykövetnek. A főigazgató a levélben „erős szavakkal” figyelmeztetett arra, hogy kisebb súlyú szabálytalanságok jogi álcája mögött a médiapluralizmus aláásása ellentétes az EU irányelveivel.

A Bizottság hozzátette azt is, habár tisztában vannak azzal, hogy a Klubrádió frekvenciahasználata február 14-én lejár, ám eddig a magyar hatóságok sem a pályázónak, sem az aggályaikat kifejező európai illetékeseknek nem adtak érdemi válaszokat – írja a portál.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Klubrádió ügyében február 9-én hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék, ennek értelmében a rádiónak 2021. február 14-én 23:59-kor be kell fejeznie a sugárzást a frekvencián.

(telex nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/09/felhaborodott-a-francia-kulugyminiszterium-hogy-orbanek-elnemitjak-a-klubradiot

Valódi Hírek