Az EU kiakadt Orbánékra a Klubrádió miatt: Megteszik a szükséges lépéseket a kormány ellen

Van az a határ, amit már nem léphetnek át.

Sajtótájékoztatót tartott szerdán az Európai Bizottság. Christian Wigand, az EB szóvivője ennek során elmondta, hogy „{a} Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat„.

A szóvivő szerint a tagállamokkal kapcsolatos tavalyi jelentésükben már kifejezte az EU a magyar sajtó jelenlegi helyzetével kapcsolatos aggályaikat. Wigand kijelentette, hogy

az uniós bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy a rádió legálisan tovább működhessen.

A szóvivő azt is kifejezte, hogy az unió vizsgálatot kezdeményez, hogy kiderítse, összhangban volt-e az uniós joggal a magyar bíróság rádiót elhallgattató ítélete. „Az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus.

Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyünk a megfelelő lépéseket,

amennyiben ez lehetséges és szükséges lesz” — jelentette ki Christian Wigard.

Kedden megírtuk, hogy a Fővárosi Törvényszék helyben hagyta a médiatanács szeptemberi döntését, amelyben elutasították a rádió frekvenciaszerződésének meghosszabbítását. Dunja Mijatović, az Európai Tanács emberi jogi biztosa már aznap elítélte a Klubrádiót elmarasztaló bírósági döntést.

A döntéssel kapcsolatos felháborodás miatt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Twitteren reagált a bírósági döntésre. „A Klubrádió súlyos szabálysértéseket követett el, nem egyszer, nem kétszer, hanem hatszor sértette meg az alapszabályokat„, és egyszer sem fellebbezett a döntés ellen Kovács szerint.

Az államtitkár elmondta, hogy sokan személyesen Orbán Viktor kezét látják az ítéletben, ennek ellenére a kormánynak nincs joga beleszólni a bírósági ítélkezésbe.

Azt hiszem, ezt egyesek jogállamiságnak hívják…

— jelentette ki cinikusan Kovács Zoltán.

(hvg.hu nyomán)

 

Valódi Hírek