Putyin nem akar majomkodni a vakcinával — saját oltási terve szerint oltják be a Szputnyik V-vel

Amit egyébként a világ legjobb vakcinájának tart.

Nyár végén vagy ősz elején oltathatja be magát koronavírus ellen Vlagyimir Putyin – közölte csütörtökön a Kommerszant című gazdasági napilap.

A lap szerint az orosz elnök a háromtucatnyi orosz főszerkesztővel folytatott szerdai online találkozóján azzal magyarázta, hogy nem vakcináltatta magát, hogy saját, az influenza és a pneumococcus elleni injekciót is tartalmazó oltási terve van, ezért a koronavírus elleni oltás előtt még konzultálnia kell majd az orvosaival.

A Kommerszant szerint Putyin azért ígérte a nyár végére vagy az ősz elejére a vakcina lehetséges beadatását, mert „aktív időszakot”, sok utazást tervez arra az időszakra.

Az elnök ugyanakkor kijelentette azt is, hogy nem akar „majomkodni”, ezért nem kamerák előtt fogja beoltatni magát.

A Kommerszant szerint ezért továbbra is fennmarad majd az a rendszer, hogy két hétig karanténba kell vonulnia annak, aki személyesen akar Putyinnal találkozni.

Putyin emellett kihangsúlyozta azt is, meggyőződésének tartja, a Szputnyik V minden mutató alapján a világ legjobb vakcinája.

Gyenyisz Logunov, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet tudományos igazgatóhelyettese egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban eddig mintegy 2,2 millió embert oltottak be a Covid-19 ellen. A védőoltás mindkét komponensét több mint 1,7 millió ember kapta meg.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 038-cal 4 027 748-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 410 639-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 553-mal 78 687-re, a gyógyultak száma pedig 21 961-tel 3 538 422-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 355 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 649 714 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Valódi Hírek