Sokkoló a várakozási idő a kórházakban: tízezrek szenvednek hónapokat, mire ellátáshoz jutnak

Van olyan beavatkozás, amelyre majdnem egy évet kell várni.

Napra pontosan három hónappal ezelőtt, immáron másodjára, függesztette fel Kásler Miklós a halaszthatónak ítélt műtéteket a koronavírus-járványra hivatkozva.

Így november óta csak a sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna.

A várólistás beavatkozások gyakorlatilag teljesen leálltak,

hiszen a nyáron képtelenség volt minden, a várólistán feltorlódott beteget megműteni. Az intézkedés miatt jelentősen megnőtt a várakozási idő olyan nem sürgősnek ítélt eseteknél, mint egy sérv- vagy egy nyitott szívműtét.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adatbázisa alapján a Növekedés.hu összeszedte, melyek azok a beavatkozások, amelyeknél ugrásszerűen megnőtt a várakozási idő.

  • A legtöbbet a nyitott szívműtétre kell várni. Az adatbázis szerint jelenleg 681 embernek lenne szüksége a beavatkozásra. Az elmúlt fél évben átlagosan 56 napon belül elvégezték az ilyen operációkat, most az átlagos tervezett várakozási idő ennek a hatszorosára, 304 napra emelkedett.

Sérvműtétekre az átlagos 21 nap helyett most már 220 napot kell várni. Ezen belül a gerincsérvhez kapcsolódó beavatkozásokra 50 napra nőtt a várakozási idő, szemben a korábbi 5 nappal.

  • A legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Az elmúlt félévben egy ilyen beavatkozást 44 napon belül elvégeztek, jelenleg ez 201-re emelkedett.
  • Egy rutineljárásnak minősülő mandulaműtétre pedig legalább hat hónapot kell várni a tájékoztató alapján.

A lap hozzáfűzi: fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat továbbra is csak sürgős szükség esetén szabad végezni.

Ezeken kívül az emberi erőforrások minisztere újra engedélyezte az egynapos ellátások végzését azzal a feltétellel, hogy a műtétet 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez kötik. Ezen kívül a műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.

(Növekedés.hu nyomán)

Valódi Hírek