FRISS: A Jobbik feljelentette Orbán Viktort

Rémhírterjesztés miatt.

Orbán Viktor szombaton tárgyalt Andrej Babis cseh kormányfővel. A magyar miniszterelnök a találkozón arról beszélt, hogy habár Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes, az oltópontokon azokat oltják be, akik regisztráltak, illetve azt is közlik az oltásra váróval, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni.

„És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére”.

Ezen kijelentése miatt a Jobbik feljelenti Orbán Viktort – közölte a párt szerda este. Közleményükben azt írták:

„a kijelentés nemcsak érzéketlen és pökhendi, de egyben rémhírterjesztés is – ami büntetendő cselekmény.”

„A közvéleményt – teljességgel érthető módon – rendkívül felháborította Orbán totális érzéketlensége és a szabad vakcinaválasztással kapcsolatos embertelen hozzáállása. Arról nem beszélve, hogy az Emberi Erőforrások

Minisztériuma a sajtó érdeklődésére kénytelen volt cáfolni Orbán a magyar embereket továbbprovokáló kijelentését: egyáltalán nem úgy néz ki a protokoll, mint amivel a miniszterelnök a nyilvánosságot riogatta” – írja a párt.

Ahogy az EMMI fogalmazott: „Az értesítéskor arról is tájékoztatást kapnak, hogy a számukra kijelölt oltóponton milyen oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina típusáról helyben is tájékoztatást kap, ha valaki nem olvasta volna el figyelmesen az értesítést.”

A Jobbik szerint ezért Orbán Viktor kijelentése

„egyértelműen valótlan, hovatovább alkalmas az emberek dezinformálására, illetve széles körben zavar és nyugtalanság keltésére”.

„Az általuk átfabrikált büntető törvénykönyv is világosan kimondja, aki közveszély esetén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt, vagy valós tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, az kimeríti a rémhírterjesztés törvényi tényállását, és bűncselekményt követ el”.

„Úgy gondoljuk továbbá, hogy Orbán Viktornak – mint még jelenleg regnáló miniszterelnöknek – mindenképpen tisztában kellett lennie azzal, hogy az állítása valótlan, továbbá tisztában kellett lennie azzal is, hogy ezzel a különleges jogrenddel összefüggő védekezés eredményességét akadályozhatja vagy meghiúsíthatja, mert az állítása erre alkalmas”

Abban a nem várt esetben, amennyiben a jelen büntetőeljárásban mégis kiderülne, hogy Orbán Viktor nem volt tisztában a hazánkban mára tízezres nagyságrendben halálos áldozatot követelő koronavírus elleni védekezés protokolljának kiemelten releváns lépéseivel – azaz nem állapítható meg esetében a szándékos elkövetés –,

akkor nyilvánvaló az, hogy Orbán Viktornak a cselekmény büntetőjogi következményei helyett a politikai következményeit kell elviselnie, mert alkalmatlan a miniszterelnöki tisztség betöltésére. A Jobbik tehát a fenti tényekre alapozva feljelentette Orbán Viktort rémhírterjesztésért”

áll a Jobbik közleményében.

Valódi Hírek