Biden bekeményít: Megtorolják Putyin erőszakos húzásait

Véget értek a mézeshetek az orosz elnök számára.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok új elnöke február 4-én sajtótájékoztatót tartott a nagyhatalom külpolitikai terveiről. A politikus legfőbb célja, hogy fellépjen az autoriter rendszerekkel — köztük Kínával és Oroszországgal — szemben. Biden fontosnak tartja, hogy közeledjen a nemzetközi szövetségeseihez, szemben Donald Trump izolacionista politikájával.

Amerika visszatért. A diplomácia visszatért

— jelentette ki az elnök. Az új kormány célja, hogy visszaszerezze az elsőséget a nemzetközi színtéren Kínával szemben.

Az elnök első nemzetközi intézkedései között szerepel a Németországban állomásozó amerikai seregek átcsoportosítása. A kormány a továbbiakban nem támogatja a szaúdiak által indított inváziót Jemenben. Mindemellett Biden 125 ezer főre emeli az engedélyezett menedékkérők számát az USA-ban.

Biden elmondta, hogy beszélt Vlagyimir Putyinnal, akit figyelmeztetett arra, hogy agresszív cselekedeteit a továbbiakban nem hagyják szó nélkül.

„Világossá tettem Putyin elnöknek – az elődömtől elég eltérő módon – hogy

azok a napok véget értek, amikor az Egyesült Államok elnézte Oroszország erőszakos cselekedeteit

– hogy beavatkozik a választásainkba, kibertámadásokat intéz, és megmérgezi az állampolgárait”

— jelentette ki Biden.

Az elnök azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok gazdasági nyomást fog helyezni Oroszországra, hogy megvédje érdekeit és az állampolgárait. Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikussal kapcsolatban megjegyezte, hogy ő egy politikai fogoly, valamint követelte szabadon bocsátását.

„Navalnij, mint minden orosz állampolgár, jogosult az orosz alkotmányban foglalt jogaira. Azért vették célba, mert feltárta a korrupciót. Azonnal szabadon kéne engedni feltétel nélkül” — jelentette ki Biden.

Mindemellett azonban azt is kijelentette az elnök, hogy az USA kormánya kész az oroszokkal való együttműködésre az atomfegyvereket szabályozó Új START-egyezménnyel kapcsolatban. Az elnök nemcsak az orosz kormányról, de a kínairól is kifejtette véleményét.

Szerinte a Kína a legnagyobb kihívója az USA-nak. Ennek ellenére az új kormány kész együttműködni a pekingi vezetéssel, ha az mindkét fél érdekében áll.

Reagálni fogunk a gyarapodásunkra, biztonságunkra, és demokratikus értékeinkre irányuló kihívásokkal, amiket a legnagyobb versenytársunk, Kína jelent”

mondta a politikus.

Joe Biden azt is kifejezte, hogy kormánya

ki fog állni az emberi jogok védelmének érdekében és a gazdasági visszaélésekkel szemben.

És ez független attól, melyik országban történnek az embertelen cselekedetek.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek