Valós lehetőség egy nukleáris háború Oroszország és Kína között az amerikai főparancsnok szerint

Ezt nem a szomszédnéni találta ki.

Charles Richard admirális az Amerikai Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának vezetője a Proceedings haditengerészeti havilapban írt az orosz és kínai nukleáris fenyegetésről.

Cikkében a katonai és civil vezetőket is arra szólítja fel, hogy találjanak módot arra, hogy szembeszálljanak Oroszországgal és Kínával, többek között azok nukleáris fegyverkezése miatt.

Richard azt írja, hogy a nukleáris konfliktus „valós lehetőség”, amelyre az figyelmeztet, hogy Moszkva és Peking is a hidegháború csúcsa óta példátlan módon agresszívan kezdte el sérteni a nemzetközi normákat.

„Valós lehetőség az, hogy egy Kínával vagy Oroszországgal való regionális konfliktus gyorsan úgy eszkalálódjon, hogy abban nukleáris fegyverek is szerepet kapjanak, ha (a két ország) úgy értékeli, hogy ez fenyegetné a rezsimjüket vagy államukat”

– fogalmazott.

Ebből az következik az admirális szerint, hogy az Egyesült Államoknak fel kell adnia azt az elvi feltételezését, hogy „a nukleáris fegyverek bevetése nem lehetséges”:

ez ugyanis szerinte nem igaz, és Amerikának úgy kell cselekednie, hogy ezt az új realitást szem előtt tartja, és a lehetséges eszkalálódást megakadályozza.

Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának vezetője úgy látja, hogy a nukleáris fegyverekkel rendelkező ellenfelek folyamatosan bővítik a kapacitásaikat és globális hatalomra törnek.

Richard szerint a stratégiai kockázatokat ismételten fel kéne mérni és az új adatokra támaszkodva tervezni a jövőben.

„A konklúziónk levonása után, miszerint egy krízis vagy konfliktus a nukleáris fegyverrel rendelkező ellenfeleinkkel a nukleáris fegyverek használatához vezethetne, az EgyesültÁllamok Stratégiai Parancsnoksága elkezdi a „A Stratégiai Eltérítés Kudarcának Kockázata” nevű felmérő folyamatot” – mondta a főparancsnok.

Ennek célja, hogy valós adatok és információk alapján tudjanak a jövőben Oroszországra és Kínára tekinteni.

Az admirális végül hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak figyelembe kell vennie a nemzet stratégiai nukleáris erőinek alapvető természetét, amely ad egy bizonyos „cselekvési teret”, és segítségével lehetséges a katonai hatalom stratégiailag előnyös reprezentálása.

Külön aggodalomra ad okot, hogy Kína és Oroszország kibertámadásokat intézett az Egyesült Államok több minisztériuma ellen, az űrprogramjukkal is veszélyeztetik a nukleáris leszerelést, de egyéb fegyvereket is sosem látott módon halmoznak fel.

(nypost.com nyomán)

Valódi Hírek