FRISS: Orosz kibertámadás érhette az USA több minisztériumát

Egyelőre nem tudni, milyen információkhoz jutottak hozzá.

Az amerikai sajtóban arról számoltak be, hogy a Pénzügy- és a Kereskedelmi Minisztérium, valamint egyéb állami hivatalok is kibertámadások áldozatává váltak.

A Nemzeti Biztonsági Tanács szóvivője, John Ullyot közölte a német hírügynökséggel (DPA), hogy „az Egyesült Államok kormánya tudatában van ezeknek a beszámolóknak és minden megfelelő lépést megtesz, hogy az ezzel a helyzettel kapcsolatos problémákat beazonosítsa és megoldja.”

A Kereskedelmi Minisztérium megerősítette a CNN-nek, hogy az egyik irodájukban hackereknek sikerült áthatolnia a védekezési rendszeren.

A Washington Postnál úgy gondolják, hogy

a hackerek az orosz titkosszolgálattal állnak kapcsolatban.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan milyen információkhoz juthattak hozzá a hackerek, de a támadások hónapok óta zajlottak és ugyanazok a támadók hajtották végre őket, akik a FireEye-t, a kibertámadások elhárítására szakosodott vállalatot is feltörték.

A támadók elsősorban a cég állami megrendeléseire voltak kíváncsiak, ezért indulnak ki abból, hogy állami megbízás alapján dolgoztak a támadók. A Washington Post vasárnapi értesülései szerint az FBI is bekapcsolódott az ügyet érintő nyomozásba.

Frissítés: Valótlanoknak minősítette hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Oroszország hackertámadásokat szervezett az amerikai pénzügyminisztérium és a Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) számítógéprendszere ellen.

„Ismételten csak vissza tudom utasítani ezeket a vádakat” – nyilatkozott Peszkov, „megalapozatlannak” nevezve azokat. „Nekünk nincs közünk ehhez” – szögezte le.

Peszkov emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezte, hogy az Egyesült Államok és Oroszország lépjen együttműködésre a kiberbiztonság területén, de nem kapott választ Washingtonból. Korábban az amerikai fővárosban működő orosz nagykövetség közleményt jelentetett meg a Facebookon, amely szerint az információs térben elkövetett támadások ellentétesek Oroszország külpolitikai elveivel és nemzetbiztonsági érdekeivel, és leszögezte, hogy Moszkva nem folytat támadó műveleteket a virtuális közegben.

(zdf.de/MTI nyomán)

Valódi Hírek