Egészségünkre!
2021-ben mennyiségi korlátozással ismételten adómentes a pálinkafőzés. Erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számolt be az MTI-nek.
A magánfőző legfeljebb 86 liter párlatot készíthet saját termelésű gyümölcsből,
és ehhez egy legfeljebb 100 liter űrtartalmú pálinkafőzőt vehet igénybe. Eladni kizárólag adóraktár számára lehet.
Az adómentességnek köszönhetően megszűnik a párlatadójegy,
de a főzés tényét nyomtatvánnyal jelezni kell a NAV-nak, hogy az úgynevezett magánfőzőttpárlat-származási igazolást tudjon küldeni az érintettnek. Az esetleges adatváltozást vagy az újonnan felmerülő főzési igényt jelezni kell a helyi önkormányzat adóhatóságánál.
A bérfőzetéssel előállított pálinka évi 50 literes mennyiségig adómentes.
Az ezen felüli, illetve a nem adóraktárnak előállított mennyiségre hektoliterenként 333.385 forintot kell fizetni. „Az 50 literes mennyiség alatt 43 hektoliterfok alkoholtermék értendő” — nyilatkozta a NAV.
A jövedéki ügyeket elektronikus módon kell intézni. Magánfőző esetében „csak a bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a kizárólag bérfőzést végző adóraktárnál az adóraktári nyilvántartás vezetése és adatszolgáltatása kivétel” — írta közleményében a NAV.
(MTI nyomán)