Gulyás Gergely: Indulhat a Várnegyed önkormányzati lakásainak tömeges eladása

Kicserélődhet a lakosság, jöhetnek az oligarchák.

Több mint 1000 műemléki védettségű ingatlan kerülhet a piacra, mert a kormány feloldhatja az ezen épületekre vonatkozó eladási tilalmat. Az lakások összértéke 50 és 100 milliárd forint között lehet.

A várnegyedbeli lakások különleges helyzete

Az állam a rendszerváltás után tömegével értékesítette saját tulajdonú bérlakásait. A lakások jelentős része az önkormányzatokhoz került, amelyek olcsón adták a kezelésükbe került ingatlanokat magántulajdonosoknak.

A Várnegyedben lévő ingatlanok különleges helyzetben vannak. Az épületek jelentős része műemléki védettség alatt áll, és ebben az esetben a műemléki hatóság engedélye kell a lakások elidegenítéséhez.

Az 1994-ben a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság által kelt határozat értelmében a Budavári Önkormányzat tulajdonába tartozó ingatlanok elidegeníthetetlen részei kerület közvagyonának. Az I. kerületben található 1422 bérlemény közül közül összesen 1098 lakás érintett.

A kerület korábbi vezetései úgy próbáltak úrrá lenni a helyzeten, hogy az ingatlanok esetében az örökbérleti szabályokat alkalmazták. Ez a szabályozás lehetőséget ad arra, hogy közjegyzői okirat révén a bérlő kijelölhesse — halála esetén — a következő bérlőt, aki így megörökli a lakást.

Az öröklakások esetében a bérleti díj a legalacsonyabb, a szociális bérlakásokéval egyenértékű. Ennek köszönhetően

a Várnegyedben található műemléki lakások közül van olyan, amelynek havi díja 70 négyzetméter esetén 22 ezer forint.

Felkavart állóvíz

V. Naszályi Márta, a kerület párbeszédes polgármestere kezdeményezte, hogy azok is megvehessék a lakást, amiben élnek, akik ez idáig nem tehették. Választási ígéretei között szerepelt, hogy felülvizsgáltatja a szociális jogosultságot és differenciálja a lakbéreket.

Az új kerületi lakásrendelet tervezetéből több részlet is kiszivárgott, amely a lakók egy részénél nagy felháborodást keltett. A bérlők egy része petíciót indított, amelyhez az I. kerületi Fidesz is csatlakozott.

Sok esetben jelentősen emelkedne a bérleti díj, ugyanis

a lakások egy része a szociális kategóriából átkerülne a költségelvű bérlakások közé.

A jövedelemvizsgálat után a havi 120 ezer forintos bér jelentené a határt.

Abban az esetben, ha az egy főre eső jövedelem meghaladná az összeget, a lakásokért az emelt összeget kellene fizetni. A szociális lakbér négyzetméterenkénti összege 254 forintról 280-ra nőne.

Ezzel szemben a költségelvű lakások bérleti díja is tovább nőne: négyzetméterenként 425 helyett 650 forintot kellene fizetni. A 20%-os kiemelt övezeti díjat a különleges elhelyezkedésű bérlemények után kellene fizetni.

A polgármester szerint törvényi kötelezettség a lakbérek felülvizsgálata, és az összegeket úgy kell megállapítani, hogy a bérbeadó lakásokkal kapcsolatos költségei megtérüljenek. „{A} bérlakások fenntartása évi 500 milliós veszteséget jelentett a kerületnek, amit így a kerület közösségének kellett kifizetnie. Az új lakbéreket a ráfordítások alapján kalkulálták ki” — mondta V. Naszályi Márta.

Az új lakbéreket a bérlőknek leghamarabb a jövő évtől kell fizetniük, ugyanis a járványhelyzet idején a kormány megtiltotta az önkormányzati tulajdonú épületek bérének emelését. A polgármester elmondta, hogy a rászorulóknak és a kisgyermekeseknek továbbra is a szociális alapú lakbért kell majd fizetniük.

V. Naszályi szerint a jövőben az bérlők által véghezvitt „értékteremtő felújítások” összegét levonják majd a lakbérekből, visszamenőlegesen ezeket azonban majd nem fogják figyelembe venni. A lakásrendelet-tervezet társadalmi vitáját tavaszra tervezi a kerületi önkormányzat.

Vita a kormánnyal

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nemrég elmondta, hogy hamarosan a vári lakások privatizációját is lehetővé teszik. Ezzel kapcsolatban az I. kerületi polgármester levelet írt a miniszternek, de még nem kapott választ.

V. Naszályi nem érti, hogy miért kell felülírni az 1994-es határozatot. Az önkormányzat nem tervezi az érintett épületek mindegyikének értékesítését, mindenképpen mérlegelni fognak.

A tömeges lakáscserékkel kicserélődhetne a kerület lakossága.

Ez befektetői csoportok megjelenését segítené elő, amit a polgármester nemkívánatosnak tart.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek