Több mint 400 koronavírusos halt meg a debreceni kórházakban két hónap leforgása alatt

A debreceni Kenézy kórházban kezeltek több mint 60 százaléka belehalt a koronavírusba.

Két és fél hónap alatt több mint 400 koronavírus-fertőzött hunyt el a debreceni egészségügyi intézményekben – írja a Debreciner.

A lap közérdekű adatigénylés útján tudta meg, hogy a Debreceni Egyetem által üzemeltetett Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban

október 1. és december 16. között az elhunytaknak csaknem a kétharmada koronavírussal fertőzött volt. Döntően ott kezelték az ápolásra szoruló Covid-betegeket a régióból.

A Debreciner online újság emellett arról is érdeklődött a Debreceni Egyetemnél, hogy a helyi kórházakban mennyi a koronavírusos betegek fogadására alkalmas ágyak száma, valamint arra, hogy ezek közül az adott napokon mennyi volt éppen foglalt, illetve megkérdezték az érintett egészségügyi intézményekben elhunytak számát is.

A közérdekű adatkérésre a Debreceni Egyetem – kihasználva a veszélyhelyzet miatt meghosszabbított törvényi határidőt – 45 nap múltán, február elsején válaszolt.

Az egyetem által rendelkezésükre bocsátott adatokból kiderült hogy tavaly október elseje és december közepe között a két érintett debreceni intézményben – a Kenézy Kórházban és a Klinikai Központban –

összesen 1028-an hunytak el, közülük pedig 412 személy esetében igazolták a koronavírus-fertőzést. Ez 40,08 százalékos arányt jelent.

Az adatokból az is kiderül, hogy a fertőzöttek jelentős többségét a Kenézyben kezelték, így kevésbé meglepő, hogy a kórház 621 elhunytjából 402 volt fertőzött.

Ez 64,73 százalékos arányt jelent.

A cikk arra is emlékeztet, hogy novemberben két hűtőkonténert állították fel a Kenézy udvarán, a kórházi hűtőkamrában ugyanis már nem fértek el a holttestek a koronavírusban elhunyt betegek nagy száma miatt. Erre december elején rákérdeztek az illetékesnél, de a Debreceni Egyetem sajtóirodája azóta sem válaszolt érdeklődésükre.

(debreciner.hu nyomán)

Valódi Hírek