Ne essünk egymásnak a válság alatt! — figyelmeztetnek Európa vezetői

António Guterres, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Charles Michel és Macky Sall közös írása a német Frankfurter Allgemeineben jelent meg.

Emmanuel Macron és Angela Merkel számos vezető politikussal közösen jegyzett szövegében a koronavírus-pandémia világpolitikai hatásairól tettek nyilatkozatot.

Úgy látják, hogy a járvány esélyt nyújt a világpolitikai színtér újrarendezésére.

„A világ a koronavírus-járvány után egy másik világ lesz”

— határozzák meg a kiindulópontot, melynek mentén a jövőbeni lehetőségeket tárgyalják.

A vakcinákat globális közös javaknak írják le, melyhez minden embernek hozzáférést kell biztosítani, hiszen a járvány még tart. A következő lehetséges világjárványra, illetve a mostani epidemológiai kiértékelésére olyan módon térnek ki, hogy a WHO-t jelölik meg felelős intézményként.

A jelenlegi válság arra is lehetőséget nyújt, hogy „hatékonyabb együttműködéssel, szolidaritással és koordinációval ismét konszenzusra lehessen jutni a nemzetközi rendről-egy olyan rendről, amely multilaterizmuson és jogállamiságon alapul.”

A klímaválság megoldását is csak globális együttműködés révén tartják lehetségesnek, ahogyan az olyan nemzetközi fórumok, mint a G7 és a G20 szorosabb együttműködésére is felszólítanak.

Merkel már sokszor használta ezt a fordulatot, de most egységesen állítják az aláíró vezetők, hogy

a Covid-19-válság „generációk óta a világszintű szolidaritás legnagyobb erőpróbája.”

Ennek oka az, hogy ha világon akárcsak egy város is érintett a járványban, akkor az

„a világ összes emberét és nemzetgazdaságát veszélyezteti.”

A járvány tanulsága a szerzők szerint az, hogy a jövőbeni krízisek esetében nem szabad a különféle értékeket és kultúrákat egymás ellen kijátszani, helyette „integratívabb multilaterizmust kell kiépíteni.”

A szerzők megoldása a legnagyobb problémák egyikére így szól:

„A globalizáció és a nemzetközi együttműködés kétségkívül emberek milliárdjainak segített, hogy a szegénység csapdájából kikerüljenek.

De a világ népességének közel fele még mindig alig tudja kielégíteni alapvető szükségleteit. Sok országban a szegények és a gazdagok közötti szakadék vállalhatatlanná vált; a nők még mindig nem élveznek egyenlő jogokat és sok embert kell még a globalizáció előnyeiről meggyőzni.”

Ennek alapját az emberi jogok képzik, amelyeknek figyelembevételével a különbségekre ugyanakkora hangsúlyt kell fektetni, mint a közös értékekre.

(faz.net)

Valódi Hírek