Furcsán gazdagodik a közvagyonért felelős miniszter: több drága ingatlant szerzett, de nem tudni, hogyan

A név kötelez.

Bártfai-Mager Andrea közvagyonért felelős tárca nélküli miniszter 2020-ban több új ingatlan tulajdonosa lett. Vagyonnyilatkozata szerint

tavaly ingyen hozzájutott egy 192 négyzetméteres siófoki ingatlanhoz.

Emellett a budai oldal egyik legdrágább kerületében, a II. kerületben további két 62 négyzetméteres lakás, valamint egy garázs tulajdonosa lett. Ha ez nem lenne elég, a miniszter a luxusingatlanokkal teli XII. kerületben is szerzett egy 134 négyzetméteres épületet.

A hvg360 szerint nem világos, hogy a miniszter hogyan juthatott hozzá az ingatlanokhoz. Bártfai-Mager a vagyonnyilatkozatának tanúsága alapján a siófoki, valamint a II. kerületi ingatlanokhoz is ingyen jutott hozzá, azonban

ilyen jogcím nem létezik.

Ingyenesen örökléssel vagy ajándékozással lehet hozzájutni ingatlanokhoz.

Érdekes, hogy éppen a közvagyonért felelős miniszter nincsen tisztában ezen törvényi fogalmakkal. A XII. kerületi lakás esetében is homályos a megfogalmazás: a miniszter vagyonnyilatkozatában a „visszterhes” kifejezés szerepel, ami azt jelenti, hogy pénzt fizetett az ingatlanért, vagy esetleg elcserélte azt egy másikkal.

A tavalyi vagyonnyilatkozatában még szerepelt egy 2002-ben vásárolt, 160 négyzetméteres ingatlan, így nagy az esély arra, hogy a XII. kerületi lakáshoz cserével jutott hozzá Bártfai-Mager. Ez a lakás azonban már nem szerepel az idei dokumentumban. A miniszter egyébként két földterületre is szert tett Mezőzombornál csere útján tavaly év végén.

Bártfai-Mager rózsadombi lakására több mint 100 cég volt bejelentve a 2010-es években, ezek

összesen több száz millió forinttal károsították meg az államot.

A cégháló a miniszter férjéhez, Balogh Sándorhoz kötődött. Ő a vizes vébé gazdasági igazgatója volt, őt jelenleg költségvetési csalás és befolyás vásárlása miatt körözik.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek