Kiderült: szívelégtelenséget is okozhat a koronavírus szövődménye a gyerekeknél

Akkor is, ha tünetmentes átvészelték a fertőzést.

Noha a legtöbben úgy gondolják, a koronavírus a legfiatalabb korosztályt fenyegeti a legkevésbé, de ez csak részben igaz. A gyerekek közt valóban kevesebb a fertőzött és legtöbb esetben enyhe lefolyású a betegség vagy teljesen tünetmentes. Ehhez hozzá kell azonban tenni, hogy

a járvány kezdete óta így is több száz kiskorút kellett kórházban kezelni a vírus miatt.

A koronavírus pedig még akkor is veszélyes a kiskorúakra, ha azok nem szorultak komolyabb egészségügyi ellátásra: a hvg.hu cikke ugyanis rávilágít egy ritka, de súlyos szövődményre, mely az akár tünetmentesen megfertőződött gyerekeket is veszélyeztetheti.

Ez a MIS-C rövidítésű, magyarul a gyermekkori koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladás nevű betegség, amely általában a koronavírus-fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik, függetlenül attól, hogy a gyermeknek voltak-e tünetei, vagy sem.

A fertőzés miatt a kezelt gyerekek többségét csak hónapok után tudják gyógyultnak nyilvánítani.

A MIS-C-ből az Egyesült Államok járványügyi hivatala idén januárig 1659 esetet regisztrált, 26-an pedig elhunytak a betegek közül, akik átlagéletkora nyolc év volt.

A portálnak megküldött hivatalos adatok szerint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben már több mint 40 gyermek szorult ellátásra a fertőzés miatt, ráadásul 60 százalékuk intenzív ellátást is igényelt. A teljes szám ennél is magasabb, mert néhány gyermeket az egyetemi klinikák láttak el.

„Ez egy teljesen új, szinte ismeretlen betegség volt számunkra is”

– mondta a lapnak Szabó László professzor, a gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, aki a kevésbé súlyos vagy már intenzíves ellátást nem igénylő betegeket kezeli.

A professzor elmondása szerint az első tünetek még nem utalnak a súlyos állapotra, így a legtöbb szülő csak egy egyszerű vírusra, mandulagyulaldásra gondol kezdetben.

Az egyik fő tünet a több mint három napig tartó magas láz, amit különböző szervi problémák követnek.

A MIS-C érintheti a vesét, a szívet, a beleket, vagy bármely más szervnél is gyulladást okozhat.

„Ahhoz, hogy egy gyermeket többszervi gyulladással diagnosztizáljanak, ezek közül legalább kettőnek kell megjelennie” – magyarázta Szabó László. A professzor szerint a napokig tartó láz mellett gyanakodni kell, ha a gyermeknél az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

• hasfájása van, esetleg puffadt, telt a hasa, hányás és hasmenés kínozza, a hasfájás miatt egyébként sokszor először
• vakbélgyulladás miatt sebészetre kerül a gyermek,
• bőrkiütések láthatók a testén, több helyen is,
• nem gennyes kötőhártyagyulladása van,
• eltérések láthatók a szájnyálkahártyán, mandulagyulladással küzd,
• valamint előfordulhat kéz- és lábfej ödéma is.

Ezek már olyan súlyos tünetek, amik miatt azonnal orvoshoz kell fordulni,

hiszen a gyulladás rosszabb esetben a gyermek szívét és keringési rendszerét is megtámadhatja, így alacsony vérnyomásos rosszullét, keringési zavar, szívelégtelenség vagy szívizomgyulladás is kialakulhat.

(hvg.hu nyomán)

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images)

Valódi Hírek