Ízekre szedte az ellenzék Orbán járványkezelését a rendkívüli ülésen (+videó)

A kormánypárt távolmaradása miatt viszont ismét határozatképtelen volt az Országgyűlés.

Miután a Fidesz-KDNP 145 tagja hétfő délelőtt bejelentette, hogy nem vesznek részt az ellenzéki pártok által összehívott rendkívüli parlamenti ülésen, így azt a napirend előtti felszólalások után határozatképtelenség miatt berekesztette Latorczai János, az ülést vezető elnök.

A napirend előtti felszólalásokat Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke indította, aki arról beszélt, hogy a kormánypárt tagjainak távolmaradása azt jelzi,

a Fidesz „magasról tesz” arra, hogy hányan haltak meg a járványban, illetve hányan mentek tönkre a korlátozások miatt.

Szabó szerint miközben a kormány azt állítja, hogy 3628 milliárd forintot költött a járvány elleni védekezésre, ennek valójában csak a 24%-át fordították arra, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott embereknek, maradék 76 százalékot pedig ellopták – mondta Szabó, aki szerint ez a pénz Orbánhoz és „saját sleppjéhez”, így az oligarchákhoz, sportklubokhoz, illetve az egyházakhoz került.

A Párbeszéd politikusa ezután feltette a kérdést, hogy a kormány a vendéglátósok helyett miért nem Mészáros Lőrinctől kért türelmet.

„Maffia-bűnbandának hívják az ilyet, a fékezhetetlen lopás az úr a Fidesz-KDNP-kormányban” – mondta Szabó Tímea.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csárdi Antal, az LMP képviselője felszólalásában úgy fogalmazott, miközben Magyarország megállíthatatlanul sodródik a katasztrófa felé, az Orbán-kormány továbbra is csak a saját érdekcsoportjainak oszt támogatást. Csárdi szerint ugyanis a kormány a bajba jutott vendéglátóegységek helyett a Groupama Aréna fejlesztését és Mészáros Lőrinc szállodaláncát támogatja.

Vadai Ágnes, a DK képviselője szerint nem csoda, hogy az emberek elkeseredettségükben az utcára vonulnak tüntetni, hiszen például a vendéglátóiparban dolgozók gyakorlatilag semmilyen támogatást nem kaptak 2020 márciusa óta, miközben sportra, az egyházra és Mészáros Lőrincre milliárdok mentek el.

Vádai szerint a kormány nemcsak cserben hagyta a saját állampolgárait, hanem már fenyegeti is őket.

„Nagy szereptévesztésben van a miniszterelnök, ha azt gondolja, hogy ő itt most fenyegetőzhet” – mondta Vádai, aki szerint a járvány ideje alatt az egész ország tette a dolgát, kivéve Orbán Viktort.

Nem az önkormányzatoktól kellett volna forrásokat elvonni, hanem nyáron – jachtozás helyett – felkészülni a járvány második hullámára és az oltási tervre – vélekedett Vádai, aki szerint

a kormány első valódi kihívását a járványhelyzet jelentette, ám ennek láttán úgy omlottak össze, mint keresztény-konzervatív világképük Szájer József ereszcsatornáján.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Klubrádió elnémításáról beszélt felszólalásában. Szerinte ugyanis az, hogy a Fidesz-KDNP tagjai távol maradtak a rendkívüli üléstől, azt jelzi, hogy a Klubrádiót is el akarják némítani.

Tóth hozzátette, Orbánék cserben hagyták az embereket: miközben stadionépítésre és vadászkiállításra jutott pénz, a családi pótlék és a gyes/gyed megemelésére már nem futotta. Az MSZP-s politikusa úgy vélekedett, a kormány semmit nem tett az ellen, hogy lelassítsa a járvány második hullámának terjedését, hiszen hagyták, hogy az emberek focimeccsekre, sporteseményeken vegyenek rész, illetve a diákok is túl sokáig voltak jelenléti oktatásban.

Lukács László György, a Jobbik politikusa „jó hírnek” nevezte azt, hogy a kormánypárt tagjai nem vettek részt az ülésen, hiszen így nem kell hallgatniuk a „hazugságaikat”.

Rossz hír viszont, hogy az ország 133 legbátrabb embere dologidőben nem dolgozik, de azt sem hagyja dolgozni, aki szeretne. Csak akkor megy a munka, amikor luxusjachton kell telefonálgatni

– mondta Lukács, hozzátéve, hogy mindeközben a vendéglátósoknak viszont megtiltják azt, hogy dolgozhassanak.

A jobbikos képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a focistáknak hamarabb jut oltás, mint a rendőröknek vagy tűzoltóknak. Ám Lukács szerint emellett is rengeteg a megválaszolatlan kérdés, így többek között az is, hogy a a koronavírusban elhunytak száma felett miért ennyire súlyosak a halálozási adatok.

(telex/hvg nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Valódi Hírek