Ismét módosítani kell az oltási terven, Müller Cecília azt is megmondta, miért (+videó)

Pedig eddig minden olyan jól ment…

Csökkenő tendenciát mutatnak a legfontosabb járványügyi mérőszámok – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 368 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 54 többségében idős, krónikus beteg, így

az elhunytak száma már 12 578 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 264 260 fő, az aktív fertőzötteké pedig 91 872 főre csökkent. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen.

Az adatokhoz hozzátette, hogy 238 000 főt közelíti már a beoltottak száma, és közülük több mint 61 000-en a második vakcinájukat is megkapták, így egy hét múlva már védettek is lesznek. Hangsúlyozta,

a járványt csak a vakcináció állíthatja meg.

Müller Cecília szerint az e hétre vonatkozó oltási tervet át kellett dolgozni, mert a 18 000 várt Moderna-vakcina helyett kevesebb mint 11 000 érkezett. A tisztifőorvos közölte: jelenleg is ülésezik az oltási munkacsoport, hogy az elvégezze az oltási terv átütemezését.

A tisztifőorvos mindenkit megnyugtatott: a Moderna-vakcinák késlekedése nem befolyásolja a „harmadik oltási kör” megkezdését. Hozzátette, a hétre várnak még 85 ezer 410 adag Pfizer-vakcinát, és várhatóan valamennyi Moderna oltóanyag is érkezik majd.

Müller újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, egy rendkívül változékony vírusról van szó, nem tudni, hogy milyen arcát fogja majd még mutatni. Hozzátette,

Magyarországon a brazil és dél-afrikai mutációt még nem azonosították, de ez nem zárja ki azok jelenlétét.

A tisztifőorvos megerősítette, hogy a második körös oltásokra félretett adag egy részének első körös beadását engedélyezték, de szerinte ez a második körös oltásokat nem veszélyezteti, hiszen a hamarosan érkező vakcinákból pótolják majd a hiányzó mennyiségeket.

Gál Kristóf az ORFK szóvivőjének beszámolója szerint a hétvégén országszerte 1532 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megszegése miatt.

A szóvivő a vasárnapi a Hősök terére szervezett demonstrációról,

ahol a tömeges üzletnyitás mellett tüntettek,

elmondta, a hatóságok két ember ellen bírságot szabtak ki, kettőt pedig feljelentettek – valamennyiüket azért, mert nem viseltek arcmaszkot. Emellett többeket figyelmeztettek is.

Időközben az is kiderült, hogy a figyelmeztetéseken túl összesen egymillió forintra büntették a tüntetések szervezőit.

Gál a tájékoztató végén arra kérte az internezetőket, hogy legyenek körültekintőek, ugyanis például az álhírek tovább osztásával nem csak nehezítik a védekezést, de akár jogsértést is elkövethetnek, amely rendőrségi eljárást vonhat maga után.

Valódi Hírek