Éttermet és ruhaboltot is vezetett a világ egyik legkeresettebb bűnözője Budapesten

A magyarok közbenjárásával?

Az egyik legkeresettebb bangladesi bűnöző, Harisz Ahmed évek óta Budapesten bujkál és a magyar fővárosból irányítja bűnözői hálózatát – derül ki az al-Dzsazíra és a Direkt36 oknyomozó riportjából.

A riport szerint a Harisz és testvére Anisz Ahmed vezette bűnözői csoport bizalmas viszonyban van az állam miniszterelnökével, Sejk Haszina Vazeddel, így Banglades biztonsági erőivel összejátszva

gyakran jutnak állami szerződésekhez és kulcspozíciókat is megszereznek.

A szervezetet vezető testvérpárt még 1996-ban vádolták meg azzal, hogy megölték egy rivális párt egyik tagját. Míg Harisz és Anisz egyik bátyját, Josefet halálra ítélték, ám később kegyelmet kapott, a másik két férfi megszökött az életfogytiglani börtönbüntetés elől.

A fivérek különváltak, és katonatiszt testvérük segítségével Anisz Kuala Lumpurba, Malajziába menekült, Harisz pedig Magyarországon telepedett le 2015-ben, ahol

Haszan Mohamed álnéven a mai napig tartja a kapcsolatot az általa vezetett bűnbandával.

A férfi nem csak korábbi ügyleteit bonyolítja Magyarországról, itthon is üzletelget: az elmúlt években belvárosi ingatlanokat vásárolt, de ruhaboltot, éttermet és pénzváltót is üzemeltetett. Miközben évekig szerepelt az Interpol legveszélyesebb bűnözőinek listáján.

A Direkt36 szerint Haris Magyarországra jutásában Banglades tiszteletbeli magyar konzulja, Nyerges Ambrus is közbenjárt, az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a politikus ismerte-e a férfi hátterét.

Az Ahmed testvérek továbbra is korrupcióban utaznak, a dakkai rendőrségen és a hadseregben szereznek jó pozíciókat azoknak, akik hajlandóak azt megfizetni. A kenőpénz esetenként az egymillió dollárt is meghaladhatja az al-Dzsazíra információi szerint.

(al-Dzsazíra és Direkt36 nyomán)

(Kiemelt kép: 24.hu)

Valódi Hírek