Médiatanács: Bayer őrjönghet, az MTVA pedig hazudhat továbbra is büntetlenül

Bármit szabad sajtó.

Nem indít eljárást a Médiatanács a Hír TV Bayer show című műsorának egy novemberi adását kifogásoló bejelentésre, amelyben a műsorvezető magyar újságírókról és politikusokról fogalmazott meg — a bejelentő szerint — becsmérlő véleményt.

„Az egyes újságírókra, politikusokra tett sértő, lealacsonyító kijelentések az egyéni jogvédelemre alkalmat adhatnak, de ezen túlmutató, a közérdek védelmében hatósági fellépést igénylő sérelem nem történt, így a Médiatanács nem indít eljárást.

Kifejtette ugyanakkor a Médiatanács, hogy ezen döntése nem jelenti azt, hogy helyeselné a sértő kijelentéseket a médiaszolgáltatók műsoraiban, sőt kifejezetten károsnak tartja a közbeszéd hangnemének eldurvulását” — írták.

Közölték azt is, hogy a Médiatanács az M1 Híradójának két decemberi adásával kapcsolatban érkezett kiegyensúlyozottsági kérelmet elutasította, tekintettel arra, hogy a médiatörvény alapján

a kiegyensúlyozottság érvényesülését csak konkrét, a közreadott tájékoztatástól érdemben eltérő álláspont megjelölése esetében vizsgálhatja.

Egy adott műsorszám tartalmának, szerkesztési sajátosságainak meghatározására a médiaigazgatásnak nincs ráhatása, hatósági beavatkozásra nincs lehetőség — fogalmaztak.

Egyúttal azt is közölték, hogy a médiatanács elvégezte a Pápa 95,7 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára benyújtott ajánlat alaki vizsgálatát és hiánypótlásra szólította fel az egyedüli pályázót, a Pápai Platán Nonprofit Kft.-t.

A médiafelügyeleti döntések között megemlítették, hogy nem indítanak eljárást azon bejelentések alapján, amelyek az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egy decemberi adását kifogásolták. A tanács megállapította, hogy nem kellett volna a 12-esnél magasabb, 16-os korhatár-besorolást kapnia a műsornak, mert az epizódban nem volt közvetlen utalás a szexualitásra.

Valódi Hírek