FRISS: Kivégeztek egy cégvezetőt, mert több tízmilliárd forint közpénzt fogadott el és visszaélt a hatalmával

Kínában.

Kivégezték Kínában a Huarong állami vagyonkezelő cég korábbi vezetőjét. Laj Hsziao-mint 2018 novemberében vették őrizetbe, miután a helyi ügyészség megállapította, hogy politikai és pénzügyi szabályokat is megszegett a vállalatvezető.

Laj 2018 októberéig volt a Kínai Kommunista Párt tagja, akkor azonban kizárták őt. A kizárást a párt fegyelmi bizottsága indította el, azzal az indokkal, hogy a cégvezető „vakon bővítette és rendellenesen irányította a vállalatot, eltérítve a céget a fő feladataitól és üzleteitől„.

A vizsgálatok megállapították, hogy a Huarong korábbi vezetője

visszaélt hatalmával, kenőpénzeket fogadott el, illetve közpénzből szervezett drága fogadásokat és pozíciójával visszaélve kezdeményezett szexuális kapcsolatot különböző nőkkel. Lajt január 5-én ítélték halálra Tiencsin város bíróságán.

Az ítélet indoklásaként leírták, hogy 1,78 milliárd jüant, azaz mindösszesen 80,7 milliárd forint értékű közpénzt és ajándékokat fogadott el a 2008 és 2018 közötti időszakban. Mindezek mellett pozícióival visszaélve előléptetésekkel, projektmegbízásokkal és juttatásokkal segített egyéneket és különböző cégeket.

Laj 2009 és 2018 közötti időszakban másokkal összejátszva összesen 25,12 millió jüant sikkasztott el. Az ítélet szerint a férfi tettei „aláásták” Kína pénzügyi biztonságát, és viselkedése nagy kárt okozott a kínai társadalom, valamint az állam számára.

(MTI)

Valódi Hírek