Engedélyezték az eutanáziát a végstádiumú betegeknek Portugáliában

Mindeközben a hanyatló nyugaton.

Legalizálta a portugál parlament az eutanázia, azaz a kegyes halál intézményét. Immáron

Portugália a hetedik olyan ország, amely engedélyezi a végstádiumú, haldokló betegek számára ezt a lehetőséget.

A határozat alapján azok a 18 éven felüli betegek kérhetik az eljárást, akiknek fájdalmaik állandósultak és elviselhetetlenek. Ez alól kivételt csak azok jelenthetnek, akiknek mentális állapota nem engedi az önálló döntéshozatalt.

Az eutanázia kizárólag portugál állampolgároknak engedélyezett. Ezzel azt kívánják megelőzni, hogy az országba utazzanak azon külföldiek, akik kizárólag a kegyes halálért kívánnak az országba utazni.

Az új törvényt Marco Rebelo de Souza elnöknek is el kell fogadnia, azonban ő korábban úgy nyilatkozott, hogy el fogja fogadni a döntést.

A zömében katolikusok által lakott Portugáliában számos polgárjogi reform zajlott le az elmúlt évtizedekben az 1974-es szegfűs forradalom óta. Az országban 2007-ben legalizálták a művi terhességmegszakítást, 2010 óta pedig szabadon házasodhatnak az azonos nemű párok.

A liberális-konzervatív Szocialista Párt bírálta a döntés időzítését. Közleményükben azt írták, hogy a koronavírus-járvány időszakában „nagy a félelem azok között az emberek között, akiknek az élet és halál kérdésével kell megbirkózniuk„.

A portugál idősotthonok többségét kezelő két legfőbb intézmény szerint tiszteletlenség az idősekkel szemben az eutanázia engedélyezése. Az állításukat azonban nem indokolták.

Az Emberek, Állatok, Természet nevű párt zöldpárt frakcióvezetője, Ineas Real elmondta, hogy „nem becsületes” a járványra hivatkozni. A képviselő ezt azzal indokolta, hogy

a járvány okozta haláleseteket nem lehet összemosni a haldoklók számára az eutanáziát engedélyező törvénykezési gyakorlattal.

(MTI/24.hu)

Valódi Hírek