Nem kérnek a leggazdagabb oroszok Putyin vakcinájából

Rogyadozik a putyini rendszer.

Azt nem tudni, hogy igazak-e a pletykák, amelyek szerint Vlagymir Putyin beteg, de hogy a rendszere betegeskedik, az biztos — mondta Sz. Bíró Zoltán történész a 168 órának adott interjújában.

A történész szerint több jel is utal arra, hogy

az orosz elnök már a távozását készíti elő.

Erre utal az a nemrégiben meghozott törvény is, amely szerint az egykori elnökök nem büntethetőek.

A koronavírus Oroszország gazdaságát is érzékenyen érintette, a szakértő pedig hihetőnek találja azokat a híreket is, amelyek szerint

az orosz elit leggazdagabb tagjai sorba állnak a Pfizer vakcinájáért.

Sz. Bíró azt mondja, Oroszország teljesen egyértelműen politikai okokból szállt be a vakcinaversenybe, és magával a fejlesztéssel nem voltak gondok, azok utána jöttek.

Annyira kapkodtak, hogy a Szputnyik V terítésére tavasszal alapított cég például csak decemberben tudta meg, hogy az oltást mínusz 18 fokos hőmérséklet alatt kell tárolni és szállítani.

Később aztán bejelentették, hogy a vakcina plusz 2 és 8 fok között is szállítható.

A történész szerint minden bizalmatlanság és jogos aggály dacára az orosz vakcina lehet hatékony is, de a megrendelése külpolitikai gesztus, és a 300 milliárdért vásárolt fölösleges lélegeztetőgépek ügye után egyáltalán nem alaptalan a gondolat, hogy

a keleti vakcinák vásárlása azért olyan fontos a kormány számára, mert a vásárlás körülményei és pénzügyi vonatkozásai könnyedén eltitkolhatóak.

Navalnij ügyével kapcsolatban elmondta még, hogy az orosz ellenzéki politikus nincs biztonságban Moszkvában, miután a Putyin palotájáról szóló filmje megjelent.

Putyint eddig puritán emberként próbálták feltüntetni, és ez a mítosz most megdőlt. Hozzátette: Putyin hiába tagadja, hogy övé lenne a birtok, hiszen annál sokkal okosabb, hogy bármit is a nevére vegyen.

Sz. Bíró Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy az állami média immár a külföldi titkosszolgálatok embereként emlegeti Navalnijt.

(168 óra/24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek