Botrány: Szijjártó kotyvalék kínai vakcinája 35-ször többe kerül, mint az AstraZeneca?

A DK szerint a kínai vakcina ügye kísértetiesen emlékeztet a kormány lélegeztetőgép-bizniszére.

„A DK információi szerint a kormány által rendelt kínai vakcina szélsőségesen drága is lehet az összes többi vakcinához képest. Azt tudjuk, hogy az AstraZeneca-vakcina, amelyet előreláthatólag január végén engedélyez az Európai Gyógyszerügynökség 2,5 dollárba, azaz kevesebb mint ezer forintba kerül adagonként.

Ehhez képest a kormány által megrendelt és Európában bevizsgálatlan és engedélyezetlen kínai Sinopharm-vakcinából

egy adagja is nagy tételben 30 dollárba, azaz kb. 9 ezer forintba kerül. Kisebb tételben elérheti a 145 dollárt is, ami 42 ezer forintot jelent adagonként”

– mondta Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője szerdai, online sajtótájékoztatóján.

Varga hozzátette, amikor emberéletekről van szó, az az utolsó kérdés, hogy melyik vakcina mennyibe kerül, az akár 35-szörös árkülönbség azonban „kísértetiesen emlékeztet minket a ma is raktárakban porosodó kínai lélegeztetőgépek történetére, amelyekről azóta kiderült, hogy kétes minőségűk ellenére a világ legdrágább ilyen eszközei”.

A DK ezért írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy megtudja,

valóban igaz, hogy 35-ször annyiba is kerülhet a kínai vakcina, mint a már Európában engedélyezett vakcinák.

A frakcióvezető hangsúlyozta, a DK szerint a legfontosabb az egészség és az emberélet, ám amikor a kormány egy olyan vakcinát akar használni, amit nem engedélyeztek Európában, illetve maga a gyártó sem kérte az engedélyeztetést, akkor felmerül a kormányzati korrupció gyanúja.

„Reméljük, hogy az emberélet még a pánikkormány számára is fontosabb, mint a lopás, ezért bízunk abban, hogy a kormány meg tudja nyugtatni az embereket” – vélekedett Varga, aki szerint egy működő és biztonságos oltóanyag minden pénzt megér, de egy ismeretlen, bizonytalan hatékonyságú és bevizsgálatlan vakcinára ez már nem igaz.

Valódi Hírek