Az EB célkitűzése szerint kilencszeres gyorsasággal kellene oltani Magyarországon, hogy ne tartson 2024-ig a járvány

Ahhoz, hogy őszig be legyen oltva a lakosság 70%-a, nagyságrendekkel több vakcinára van szükség.

Az Európai Bizottság azt határozta meg célként, hogy szeptemberig az uniós országok felnőtt lakosságának hetven százalékát be kéne oltani, hiszen ilyen módon érhető el, hogy a vírus reprodukciós rátája 1 alá essen (66,6% -nál)

Jelenleg azonban az eredeti cél elérhetetlenül távolinak tűnik: ha továbbra is abban a sebességben sikerül csak a gyártóknak szállítania a vakcinákat, ahogyan eddig tették, szeptember végégig csupán a lakosság 15%-a fogja megkapni az oltást.

Az elmúlt hét átlagainak alapján számolva, a kitűzött cél érdekében ötször annyi embert kéne hetente beoltani ahhoz, hogy tartani lehessen az eredeti tervet.

A vakcinákat gyártó cégek viszont nincsenek felkészülve arra, hogy a szükséges mennyiségben és folyamatosan szállítsanak: a Pfizer egy kis ideig azért nem szállította a vakcinát az unióba, mert gyártókapacitásokat bővített, az AstraZenecanál tűzeset volt egy indiai gyárban, de az orosz vakcinát is csak kis mennyiségben tudják előállítani ahhoz képest, amennyire szükség lenne belőle.

Az oltási cél nem kötelező érvényű javaslat a Bizottság részéről, és azt sem határozták meg pontosan, hogy mit jelent az, hogy „nyár vége”; a szeptemberi dátumot egy uniós tisztségviselő emlegette a Politicónak.

Az egészségügyi biztos, Stella Kyriakides is „ambíciózusnak” nevezte a tervet, különösképpen azért, mert a jelenlegi oltási ráták megmaradásával csak 2024 márciusában lehetne a pandémia végéről beszélni, hacsak nem számoljuk bele azt, hogy addig a lakosság hány százaléka fertőződne meg természetes úton és válna azáltal immúnissá.

Magyarországon kilencszer, Olaszországban tízszer és Bulgáriában huszonkilencszeres sebességgel kéne oltani ahhoz, hogy megvalósuljon az EB javaslata.

Közben az unióban a vírus brit variánsa okoz komoly aggodalmakat: a B.1.1.7. okoz komoly aggodalmat. Egy oxfordi tanulmányból most a hetekig tartó találgatást és félelemkeltést követően kiderült, hogy a vírus csakugyan jobban fertőz, mint az előző variánsok.

Bár eddig azt hitték a B.1.1.7. variánsról, hogy hetven százalékkal fertőz jobban, valójában ez az arány 35%, de ez is nagyon komoly problémát jelent, hiszen így exponenciálisan növekedhet a fertőzöttek száma. (Minden ember, aki elkapja, az eddigieknél több embert fog megfertőzni és ezek az emberek pedig még több embert és így tovább.)

Az uniós országok közül sokan, köztük Magyarország sem akar a továbbiakban a globális szállítási láncokra támaszkodni, így az uniós szerződéseken kívüli megegyezésekkel igyekszenek oltóanyagokat biztosítani lakosságuk számára.

(politico.eu)

Valódi Hírek