Orbán Viktor elárulta, mikor kezdődik az új időszámítás Magyarországon

Az is kiderült, őt mikor oltják koronavírus ellen.

Megtartotta szokásos, péntek reggeli interjúját Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, ahol az éjszaka befejeződött járványhelyzettel kapcsolatos EU-csúcsról elmondta, az „leginkább a francia királyi udvar kultúrájához hasonlít”, hiszen először mindenki szépet mond az Unióról és csak ezután beszélnek a problémákról. Ez viszont szerinte „a magyar embernek egy kicsit frusztráló”.

Orbán szerint szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy az Európai Bizottság elrontott valamit a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban, hiszen miközben a britek már több millió embert beoltottak, az unióban akadozik az ellátás.

„Én nem vagyok udvariatlan ember, nem gondoltam, hogy fel kell borítani az asztalt”

– mondta a kormányfő, aki szerint a magyaroknak nem magyarázatra, hanem vakcinára van szükségük, hiszen nem engedhetik meg azt, hogy „emiatt haljanak meg a magyarok.”

Orbán elmondta, ezért is küldte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Oroszországba, hiszen, „ha Brüsszelből nem jön vakcina, akkor máshonnan kell szerezni”.

„Ügyes, mozgékony, hatékony és gyors külügyminiszterünk van, bízom benne, hogy jól tárgyal ma Moszkvában” – vélekedett Orbán, aki arra a kérdésre, hogy mikor érkezhet az országba a Szputnyik V, nem adott konkrét választ, a kínai vakcinával kapcsolatban pedig hozzátette, hogy az akkor érkezik, ha megvan a vészhelyzeti engedélyezés.

A kormányfő elmondta azt is, hogy nem lehet számítani arra, hogy feloldják a korlátozásokat a tömeges oltás előtt. Ezzel kapcsolatban pedig részletezte az oltási sorrendet is, amely szerint az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után – akiket most oltanak – következnek:

  • a 60 év feletti krónikus betegek,
  • a rendvédelmi dolgozók és védekezés egyéb szereplői, ide tartoznak az operatív törzs tagjai, és a kormánytagok és Orbán is
  • majd azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

Ha őket beoltották, akkor jön az „új időszámítás”, és elő lehet venni az enyhítés kérdését is.

Orbán elmondta, jövő héten tárgyalnak az érettségizőkről, és gondolkodnak azon is, hogy visszaengedjék-e őket az órai felkészülésre.

A rendkívüli jogrend meghosszabbításáról azt mondta, azt előbb két hétre saját hatáskörben hosszabbítják meg, utána a parlament elé viszik a kérdést.

Az oltásigazolásról csütörtökön hosszas megbeszélést tartottak az uniós csúcstalálkozón, de szerinte Magyarországon egyelőre nincs érdemi vita erről, csak akkor lesz, ha lesz egymillió embert beoltottak a koronavírus ellen.

És az is „felbukkant a horizonton”, hogy majd bevezetnek valamilyen adatbázist, ahova majd lehet regisztrálni, és amire majd valamilyen igazolványt kiadnak, pontosabb részleteket viszont nem tudott mondani a kormányfő.

A háziorvosok béremelésével kapcsolatban úgy vélekedett, azt azért kötötték a praxisközösségekhez, hogy ezzel is lefedjék azokat a területeket, ahol nincs jelenleg ellátás, jelenleg ugyanis 4-500 háziorvos hiányzik a rendszerből, ezért arra biztatta a háziorvosokat, hogy fogjanak össze, és fedjék le az egész országot az alapellátással.

Majd Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tegnapi bejelentéséhez hasonlóan megismételte,

  • azok a háziorvosok, akik praxisközösséget és szorosabb együttműködést vállalnak, teljes egészében megkapják a béremelést.
  • Azok, akik a lazább együttműködés mellett döntenek, a 428 ezer forintos orvosbér és a bértábla közötti különbözet 80 százalékát kapják meg.
  • Azok pedig, akik egyáltalán nem vesznek részt a praxisközösségben, 30 százalékos fizetésemelésre számíthatnak. Mindez a fogorvosokra is vonatkozik.

(telex/hvg nyomán)

Valódi Hírek