Joe Biden bejelentette: Beiktatása után első dolga lesz, hogy érvényteleníti Trump értelmetlen intézkedéseit

Így többek közt visszalép a párizsi klímaegyezménybe is.

Január 20-án iktatják be hivatalába Joe Biden, megválasztott elnököt, aki elmondta kormányzati idejét azzal kezdi, hogy több tucat olyan rendeletet ír alá, amelyek érvénytelenítik Donald Trump korábbi intézkedéseit – írja a CNN.

Eszerint a demokrata elnök első lépései közé tartozik majd az, hogy visszalépteti az USA-t abba a párizsi klímaegyezménybe, amelyből Trump 2020 novemberében lépett ki formálisan, de az ENSZ lehetőséget biztosított arra, hogy a későbbiekben ismét csatlakozhatnak, így a szabályok szerint csak egy havi felmondási időt kell kitölteniük.

A klímaegyezmény célja egyébként főként az, hogy a résztvevő országok összehangoltan lépjenek fel a klímaváltozás káros hatásai ellen. Egyik fontos célkitűzésük az, hogy a globális átlaghőmérséklet-növekedés ne legyen 2 Celsius-foknál több, mint az iparosodás előtti korokban.

Biden emellett ígéretet tett arra is, hogy

  • feloldja a főként muszlim országokra vonatkozó beutazási tilalmat,
  • kötelezővé teszi a maszkviseletet a szövetségi területeken és az államok közötti utazás során,
  • a koronavírus-járvány ideje alatt leállítja a kilakoltatásokat és a diákhitelek visszafizetését.

Emellett Joe Biden azt tervezi, hogy a beiktatás napját követően olyan járványügyi intézkedéseket léptetnek életbe, amelyeknek köszönhetően újranyithatnak a bezárt iskolák és vállalkozások. Így többek közt elrendeli a kiterjesztett tesztelést, a munkavédelmet és a közegészségügyi szabályozást.

Ron Klain, az elnök jövendőbeli szóvivője emellett arról is tájékoztatta a CNN-t, hogy Biden hivatali idejének első 100 napjában olyan nagyszabású bevándorlásra vonatkozó tervet szeretne a kongresszus elé terjeszteni, amely utat nyitna annak a több millió, ejlenleg az USA-ban hivatalos dokumentáció nélkül tartózkodó bevándorlónak arra, hogy megszerezzék a letelepedési engedélyt.

Illetve megoldást szeretnének találni arra is, hogy egyesítsék a szülőkkel és családjaikkal az USA-Mexikó határon tartózkodó kiskorú gyermekeket.

(CNN nyomán)

Valódi Hírek