Meghalt Sas József

A Jászai Mari-díjas humorista 82 éves volt. Nyugodjon békében!

A Blikk értesülései szerint Sas József január elején került kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, oxigént is kapott, de nem kellett lélegeztető gépre tenni.

A humorista szervezete a lap információi szerint sajnos az éjszaka feladta a harcot a koronavírussal való küzdelemben. Az atv.hu-nak Sas József családja megerősítette a hírt.

Sas József 1939. január 3-án született Békéscsabán Polacsek Józsefként. Tagja volt a Békés Megyei Jókai Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, a kecskeméti Katona József Színháznak, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött.

1973-ban lett a Mikroszkóp Színpad művésze, majd 1985-ben igazgatónak nevezték ki. Neve szinte összeforrott az intézménnyel, ahol több mint 35 évet töltött.

A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója, a Sas Kabaré megálmodója.

A 80-as években megkapta a Jászai Mari-díjat, a Karinthy-gyűrűt és az Érdemes Művész elismerést. 2008-ban Kossuth-díjra is felterjesztették, de ezt végül visszavonták, miután a bíróság adócsalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A Mikroszkóp Színpad egykori igazgatójaként 2018-ban jelentette be, hogy egészségi állapota miatt minden fellépését lemondja, és nem lép többé színpadra.

2019-ben súlyos kétoldali agyvérzést kapott Thaiföldön. Egy különgéppel szállították Magyarországra, ahol hónapokig kezelték a budakeszi rehabilitációs intézetben, majd a MAZSIHISZ Szeretetkórházban.

2020 áprilisában telefonon adott interjút adott az ATV-nek, ahol azt mondta, reméli, év végén visszatérhet.

Sas József 1977-ben házasodott össze Komjáti Zsuzsannával. Házasságukból egy fiúk és egy lányuk született.

Egyik 2018-as, az ATV-nek adott interjújában arra a kérdésre, hogyan mutatná be magát, azt mondta:

„Azt mondják, hogy az igazi humorista az meghal nagyon korán, ezért biztos, hogy nem vagyok igazi színész és nem vagyok igazi humorista, mert még élek. A régi, színházi, jó értelemben vett ripacs. A bohóc. Az vagyok én”.

(Blikk/Index/atv.hu nyomán)

Valódi Hírek