Minden idők legnépszerűtlenebb elnökeként búcsúzhat Donald Trump

A búcsúzó elnökök népszerűsége mindig nő az utolsó napokban — kivéve Trumpé.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök népszerűsége elnöksége utolsó napjaira negatív rekordot dönthet. Ennek oka, hogy Trump Joe Biden megválasztott demokrata elnök győzelmének bejelentése óta nem hajlandó elismerni a vereségét, és ez a január 6-ai capitoliumi zavargások előtti uszításban csúcsosodott ki.

A FiveThirtyEight nevű politikai elemző oldal a nagy amerikai közvélemény-kutató cégek adatait napi összesítésben közli. A legutóbbi eredmények alapján néhány nap alatt nagymértékben csökkent a búcsúzó elnök népszerűsége.

Trump tevékenységét jelenleg

az Egyesült Államok lakosságának mindössze 38,1%-a támogatja, míg közel 60%-a ellenzi. Ez a szám már most közel van a 2017 végén mért negatív, 36,4%-os népszerűségi rekordtól.

Összehasonlításként Barack Obama tevékenységével elnöksége utolsó napjaiban, 2017 januárjában az Egyesült Államok lakosságának 52-53%-a értett egyet.

Érdekes tény, hogy Trump soha nem volt népszerű: a közvélemény-kutatási adatok alapján a járvány kitörésének idején, 2020 márciusában volt a legelfogadottabb a tevékenysége, azonban akkor is csak a lakosság 45,8%-a támogatta őt.

Az Amerikai Egyesült Államokban a leköszönő elnökök népszerűsége elnökségük utolsó heteiben növekedni szokott. A búcsúzó elnökök utolsó heteikben mindent megtesznek azért, hogy méltó örökséget hagyjanak a jövő generációja — Donald Trump azonban most ebben is rendhagyó lehet.

A novemberi választásokon a Joe Biden ellen elbukó politikus eredményei az elnökségéből hátralévő öt napon negatív csúcsot dönthetnek, ugyanis vannak olyan cégek, amelyek még nem közöltek adatokat a capitoliumi zavargások óta. Ezzel Trump nemcsak a valaha volt legnépszerűtlenebb elnökök egyike lesz:

ő válhat a történelem egyetlen amerikai elnökévé, akinek a választások után is tovább csökken a népszerűsége.

(FiveThirtyEight/Nyugati Fény)

Valódi Hírek