Donáth Annáék mindent megtettek, mégis elkaszálta az Európai Bizottság a kezdeményezésüket

Szerinte az EU nem fordít elég figyelmet a nemzeti kisebbségekre.

Az Európai Bizottság nem kezdeményez jogalkotást a Minority SafePack javaslatai alapján”

— adta hírül Donáth Anna momentumos EP-képviselő Facebook-oldalán. Szerinte ez rossz hír a külhoni magyaroknak, valamint más nemzeti kisebbségeknek.

A képviselő szerint az Unió nem fordít kellő figyelmet a “diszkriminációnak kitett vagy erősen fogyatkozó” nemzeti kisebbségekre. A SafePack javaslatai ezen a helyzeten javítottak volna, ugyanis a kezdeményezéssel uniós szinten kezelték volna a kisebbségvédelmet.

Egy évtized munkája, 1,12 millió európai polgár aláírása, a szükséges kvóta átlépése 11 tagállamban és az Európai Parlament közel 75% támogatottsága sem volt elég az áttöréshez

— állapította meg Donáth.

Állítása szerint a Momentum másik képviselőjével, Cseh Katalinnal közösen meggyőzték az Európai Parlament liberális frakciójának, a Renew Europe-nak a tagjait, hogy egyhangúlag támogassák a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

Donáth úgy látja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormánya az EU fekete báránya, amely rossz hírnevével hátráltatta a kezdeményezés sikerét.

Donáth Anna azt írta, hogy a Momentum célja, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely lehetőséget biztosít hazánk “súlyához” méltó európai befolyásra és a magyarok számára fontos célok elérésére. A párt tovább dolgozik a külhoni magyarok és az európai kisebbségek védelméért.

Ahogy ígértük a megválasztásunkkor: a magyarok hangja leszünk Európában. És ha kell, egyre hangosabban – amíg meg nem hallják” — írta a képviselő.

(Donáth Anna/Facebook)