Szijjártó bejelentette: Magyarország segít újjáépíteni Azerbajdzsánt a karabahi háború után

Egy kis gázért cserébe.

A hegyi-karabahi konfliktus után Magyarország segíti az azeri újjáépítést – írta csütörtökön a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Arra is kitért:

reális, hogy a 2020-as évek közepétől Magyarország Azerbajdzsánból is vásárolhat majd gázt.

Szijjártó csütörtökön videokonferencián tárgyalt Sahil Babayev munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri miniszterrel, a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság társelnökével csütörtökön.

Szerinte “kétségtelen”, hogy az elmúlt hetekben a világjárvány mellett a hegyi-karabahi konfliktus volt a másik fontos esemény a nemzetközi sajtóban.

Magyarország mindig is kiállt Azerbajdzsán területi integritása mellett és a konfliktusok tárgyalásos megoldását pártoltuk” – emelte ki. A konfliktus végeztével most már arról tárgyaltak, hogy a magyar vállalatok miként vehetnek részt a korábban háború sújtotta területek újjáépítésében – közölte.

Azeri oldalról üdvözlik ezt a szándékot,

az Eximbank pedig egy 100 millió dolláros hitelkeretet nyitott az újjáépítési programban részt venni szándékozó magyar vállalatok számára.

A háború következményeinek csökkentése érdekében pedig a magyar kormány 25 ezer euró támogatást ajánlott fel aknamentesítésre.

A magyar vállalatok az elmúlt időszakban jelentősen növelték jelenlétüket az azeri piacon: a Mol a valaha megvalósult legnagyobb magyar vállalati befektetést hajtotta végre, a Wizz Air készen áll járatai újraindítására, a Hell 25 százalékos piaci részesedést ért el, és újraindult a szarvasmarhaexport is – ismertette.

Szijjártó Péter kiemelte: itt, Közép-Európában kritikus fontossága van a gázellátásának, “nekünk is fontos, hogy minél több forrásból tudjunk gázt vásárolni”.

Azerbajdzsán és Európa között létrejött a közvetlen gázvezeték-összeköttetés, az MVM és az azeri gázvállalat pedig megkezdték a szerződéses kapcsolatok felépítését, így reális, hogy a 2020-as évek közepétől Magyarország Azerbajdzsánból is vásárolhat majd gázt – írta a miniszter.

Ezúttal videokonferencia keretében tudtunk tárgyalni Sahil Babayev, munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri…

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, 14 January 2021

(via MTI)

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook)