Több milliárdnyi közpénz megy fideszesek szállodáinak a fejlesztésére

Kinyílt a turisztikai bőségszaru.

A Guller Zoltán vezette állami cég, a Magyar Turisztikai Ügynökség, bevett hagyományainak megfelelően továbbra is átláthatatlanul osztogatja a százmilliókat, mindezt adófizetői pénzből. Az MTÜ oldalán fellelhető dokumentum a tavalyelőtti 171-ről tavaly 183 oldalasra bővült — ez jól mutatja, hogy tovább gyarapodott a kedvezményezettek köre.

A vissza nem térítendő állami támogatásokból tavaly Felcsút község például százmilliókat kapott. Az idei friss listán is számos érdekesség található.

Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere 70 szobás hotelt építhet a Balatonnál egy korábbi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidelitas-elnökkel, Petneházy Dáviddal közösen. A balatonvilágosi, korábbi Hotel Volán felújítására 1,5 milliárd forintot kapnak az MTÜ Kisfaludy turisztika programra szánt 300 milliárd forintos keretéből.

Lázár János korábbi kancelláriaminiszter is nagy pénzek felett rendelkezhet.

A program részeként 840 millió forintban részesül a Hotel Nonius felújítására.

A Seszták Miklós — aki Fellegi Tamás utódja volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén — üzleti körébe tartozó vállalkozó, Mikucza Tamás 285 millót kapott egy Tisza-parti szálláshely fejlesztésére. A Magyar Rektori Konferencia elnökének választott Mocsai Lajos felesége 60 millió forintot kapott a Bánó Birtok megújítására.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 3,2 milliárd forintot szán Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésére. A legtöbb pénzt a Tiszakavics Hotel fejlesztésére kapja Szolnokon. A Plachy László kormányközeli vállalkozó által tulajdonolt Green Plan Center Oktatási, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. fogja megvalósítani a felújítást.

A 444.hu cikkéből kiderül, hogy Plachy napelemtechnikával foglalkozó cége egyébként korábban úgy szerzett meg egy birtokot, hogy azt tulajdonosa el sem akarta adni. Az állami támogatásokban részesülő, kommunikációs szolgáltató céggel rendelkező Rókusfalvy Pál 400 millió forintból bővítheti az etyeki Rókusfalvy Fogadót.

Az MTÜ egyébként pályázati eljárás nélkül is osztogat állami támogatást. Guller Zoltán igazgató szerint egy szakmai testület dönt a támogatásokról, azonban azt nem árulják el, hogy kik a tagjai annak. Ezen támogatásokból részesülnek a magyar önkormányzatok — idén is kivétel nélkül a fideszes vezetésűek.

Összesen több milliárd forintból részesülnek a kormánypárti városok olyan turisztikai beruházásokból, mint élményfürdő-létesítés vagy -felújítás és szállodaépítés. Esztergom önkormányzata idén például 5 milliárd forintból újíthatja meg élményfürdőjét, de a városháza homlokzatának felújításához is 1,1 milliárd forintos támogatást kapnak az MTÜ-től.

A települést Hernádi Ádám, Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgatónak, a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitati Corvini alapítvány kuratóriumi elnökének unokaöccse vezeti. Hernádi Zsoltot egyébként 2019-ben első fokon két év börtönbüntetésre ítélték egy hivatali vesztegetési ügyben Horvátországban.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek