TAJ-szám alapján szűrik ki a krónikus betegeket és rangsorolják az oltásra várókat

A regisztráció során nem kérdezik, de mégis tudják, hogy ki a krónikus beteg.

A megadott TAJ-szám alapján szűrik ki a krónikus betegeket a kormányzati oltásregisztrációs oldalon, a Vakcinainfón – derült ki az RTL Híradóból.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász elmondta, TAJ-számmal összekötött Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) nevű rendszerben a krónikus betegségekkel kapcsolatos információk is megtalálhatóak, így azt nem szükséges még egyszer megadni. Az alapbetegségük miatt veszélyeztetett csoportokat pedig automatikusan meghatározzák.

„A tajszám alapján és a megfelelő betegségek BNO-kódjai alapján ez egy informatikai végigfuttatás. Be kell állítani azokat a betegségeket, amelyek szerint bizonyítottan a koronavírus szempontjából magasabb rizikócsoportba osztályozzák az embereket. Mondjuk ilyen az elhízás, vagy ilyen a diabétesz” – mondta Rékassy.

A szakember szerint ebbe a folyamatba bevonhatják a háziorvosokat is, akik pontosan tudják, hogy a páciensek közül ki számít krónikus betegnek.

Az RTL megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, a folyamatba oltóorvosokat is bevonják, akik kikérdezik az oltásra váró személyt arról, hogy van-e a krónikus betegsége.

Arra a kérdésre, hogyan lehet tudni azt, hogy a különböző gyógyszerek mellett is biztonságosak-e a COVID-vakcinák, az EMMI azt válaszolta, a vakcinák alkalmazási előirata tartalmazza azt, hogy milyen gyógyszereknél van ellenjavalat a védőoltással kapcsolatban.

Eddig azonban a világon sehol nem fordult elő az, hogy egy gyógyszerrel ne legyen összeegyeztethető az oltóanyag.

Valódi Hírek