Megtiltotta a gárdonyi polgármester, hogy a városvezetők foglalkozzanak a tópartra épülő komplexum körüli törvénytelenségekkel

Havi 11 700 forintért a hülyének is megéri a telek.

Gárdony önkormányzata még 2016-ban a törvényben foglalt maximális 15 év helyett 60 évre, havi 11 700 forintért adott bérbe egy 550 négyzetméteres telket a Velencei-tó partján, ahol a tervek szerint egy 10 apartmanból, étteremből és kávézóból álló komplexumot húzna fel a Surf Core nevű cég – írja a 444.hu.

A fideszes városvezetés a beruházással kapcsolatban mindent rendben talált, a látványtervek is hivatalosak, az önkormányzat pedig már át is variálta a parttól 30 méterig számított építési tilalmat is.

Ezzel szemben helyi ellenzék már öt éve tiltakozik, hogy a városvezetés ne árusíthassa ki a tópartot, mellyel az embereket korlátoznák annak használatában,

tavaly népszavazási kezdeményezést is benyújtottak.

2020 őszén pedig a tiltakozás szintet lépett, és már az MSZP is foglalkozni kezdett a helyzettel. Kunhalmi Ágnes több beadvánnyal és kérdéssel fordult különböző hatóságokhoz.

A párt társelnöke jelezte, hogy a városvezetés megszegte az állami vagyonról szóló törvényt azzal, hogy hatvan évre adta bérbe a telket, hiszen legfeljebb 15 évre lehet földhasználati jogot bérbe adni. Kifogásolta továbbá a bérleti jogra vonatkozó verseny kiírásának hiányát, és problémaként vetette fel azt is, hogy a bérleti szerződésben nincs benne, hogy pontosan milyen kritériumok alapján, mikor, ki és hogyan ellenőrzi, hogy tényleg a célnak megfelelően hasznosítja-e a bérlő a telket, holott a törvény ezt az ellenőrző mechanizmust is előírja.

A képviselő beadványai több helyen is sikeresnek bizonyultak.

Egyrészt a megyei ügyészség megállapította, hogy a bérleti szerződés törvénytelen volt, és a székesfehérvári törvényszéken keresetet nyújtottak be a semmissé tétele érdekében. Ez az eljárás még tart.

Másrészt a megyei rendőrség nyomozást indított hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Harmadrészt a megyei kormányhivatal megállapította, hogy szerintük is törvénysértő a szerződés, és felszólították a város vezetését, hogy lépjen a törvényesség visszaállítása érdekében. Ennek a határideje 2021. január 8-a volt, és ezzel szemben hozta meg Tóth István polgármester január 7-én azt

az önmaga által benyújtott majd elfogadott határozatot,

melyben közli, hogy nem ért egyet a döntéssel és arra utasítja a város vezetőit, hogy ne tegyenek semmit az ügyben.

Eötvös Pál gárdonyi szocialista képviselő szerint a Surf Core egy kicsi cég, mely ráadásul 2019-ben veszteséges volt, így a városban általános az a vélekedés, mely szerint a cég mellé egy erősebb és befolyásosabb partner készül beszállni, és a város vezetése igazából ennek az egyelőre rejtőzködő partnernek készítette elő a terepet.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek