Tegnap még azt üzenték, vér tapad a kezéhez, ma már Szijjártó békülne Bidennel

Ki érti ezt?

Szijjártó Péter szerint Magyarország a lehető legjobb kapcsolatra törekszik az Egyesült Államokkal.

Noha a külgazdasági- és külügyminiszter az mfor.hu-nak adott interjújában kölcsönös tiszteletről beszélt, felidézte, hogy Joe Biden a választások előtt Magyarországot egy autoriter államként állította be.

Ezek után Szijjártó felszólította az elnök-jelöltet, hogy számoljon el a feltételezett ukrán korrupciógyanús ügyeivel.

Mindezek után a miniszter reméli, hogy „az elkövetkezendő időszakban a magyar-amerikai kapcsolatok nem a sértegetésekről fognak szólni, nem a minősítgetésekről, hanem ahogy az elmúlt négy esztendőben, úgy ezután is

a kétoldalú együttműködés lesz napirenden, és nem az egymásról alkotott vélemények sulykolása.”

A miniszter hozzátette, ebben az ügyben nincs, ami elsimítódjon, szerinte nem kell ezt az egészet túlértékelni.

Mindössze annyi történt, hogy „Amerikában volt egy választási kampány, ahol nyilván némi túlfűtött hangulatban rólunk nem egy ezeréves államhoz méltó módon beszéltek, amire reagáltunk. Volt már ilyen, lesz is ilyen, nem csak az amerikaiakkal kapcsolatban.”

Szijjártó szerint egyértelmű, hogy Amerika és Magyarország kapcsolata az elmúlt négy évben, Donald Trump elnöksége alatt volt a legjobb, de ő mégis abban bízik, hogy a kormányváltás ellenére ugyanúgy tovább folynak majd az együttműködések és megmarad a jó kapcsolat, mint a republikánus vezetéssel volt.

Mindehhez képest a kormány félhivatalos propagandalapja, a Magyar Nemzet vasárnap arról írt, hogy „Biden győzelméhez vér tapad”.

A miniszter egyébként úgy véli, Biden győzelme nem befolyásolja majd az amerikai befektetések magyarországi alakulását. Ugyanis a magyar kormány nem diszkriminálja a vállalatokat nemzeti alapon, minden cég azonos feltételekkel, kedvezményekkel és támogatásokkal érkezik az országba.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor hajlandó e találkozni a Joe Bidennel, a külügyminiszter úgy reagált: „Természetesen készen állunk mindenfajta konzultációra. Valamit azért szeretnék leszögezni: mi soha nem tekintünk fontosnak egyetlen ország vezetőjével való találkozót sem pusztán azért, hogy megtörténjen.

Az Egyesült Államok egy komolyabb ország, az USA elnöke pedig egy komolyabb ember annál, hogy csak azért jöjjön létre egy ilyen találkozó, hogy elmondhassuk, ez is megvolt.

Ugyanígy van ez a világ minden más országával. Két vezető között akkor van értelme találkozni, ha van mit megbeszélniük. Az ésszerűség alapján fogunk ebben a kérdésben is eljárni. Meg gondolom az amerikaiak is.”

Szijjártó Péter az interjúban beszélt továbbá a 2021-es évre tervezett nagyobb beruházásokról is, melyből az egyik elsőt, a bajai új tortilla chips gyártó-csomagoló üzem, valamint zöldség fagyasztósor és raktárépület létesülését a hétfői napon jelentette be.

A miniszter szerint „nem maradt tüske a magyar kormányban” amiatt, mert a szlovákok és a csehek ellentétes nézőpontot képviselnek a jogállamisági kérdésben. Emiatt nem fog szétesni a V4-es együttműködés.

Az orosz kapcsolatokra kitérve Szijjártó arról is beszélt, hogy Orbán Viktor tavaly elmaradt csúcstalálkozója az év második felében valósulhat majd meg Vlagyimir Putyinnal. Arról is beszélt, hogy az új paksi blokkok várhatóan 2028-2029-ben fognak üzembe állni.

A koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban pedig elmondta:

akár már tavasz előtt érkezhet vakcina Kínából, és nem kizárt, hogy mégis nagyobb szállítmányhoz jutunk Oroszországból.

A beszélgetésben szóba kerültek a külügy által bonyolított lélegeztetőgép-beszerzési ügyletek is.

A külügyminiszter ezzel kapcsolatban nem volt túl felvilágosult: “a dolog üzleti részével soha nem foglalkoztam, mert az nem az én asztalom”.

Majd úgy folytatta, hogy tavasszal egy dolog volt fontos, hogy ha valaki fel tudott kínálni megfelelő mennyiségű és minőségű lélegeztetőgépet, akkor arra azonnal le kellett csapni.

“Ebben segítségünkre voltak közvetítők, ügynökök, ahogy más országokban is” – zárt le a témát.

(mfor.hu nyomán)

Valódi Hírek