Három magyar fiatalt taníttatott tízmilliókért a Honvédelmi Minisztérium az egyik legrangosabb angol katonai akadémián

Churchill is itt tanult annak idején.

2019 szeptembere és 2020 májusa között három magyar fiatal tanulhatott ösztöndíjasként a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián – tudta meg a Népszava.

Az, hogy kik voltak azok a szerencsések, akik az egyik legjobb katonai egyetem képzésében részesülhettek, „nem nyilvános adat” a Honvédelmi Minisztérium szerint. A tárca ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a képzés költsége

„akár 34 millió forintig terjedhet”.

A portál megkeresésére a magyar honvédelmi tárca sajtóosztálya annyit közölt, hogy a „képzésre a magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak, és alkalmasnak tartotta magát, hogy a képzésen részt vegyen. A jelentkezők közül az állományilletékes parancsnok az elvégzett szakmai munka, kiképzési eredmény, és a tiszti attitűd összesített értékelései alapján választotta ki a résztvevőket”.

A képzés feltétele továbbá a magyar honvédség részéről még egy tanulmányi szerződés, melyben a végzett hallgatók

minimum öt évre elkötelezik magukat a HM iránt.

Az amerikai West Pointtal egy szinten emlegetett Sandhurst Királyi Katonai Akadémiára kerülő három magyar hallgató olyan elődök nyomdokaiba lépett, mint Heather Stanning kétszeres olimpiai bajnok brit evezős; Vilmos és Harry hercegek, a néhai Husszein jordán király és az ország jelenlegi uralkodója, II. Andullah; I. Henrik Luxemburg nagyhercege, Winston Churchill egykori brit miniszterelnök vagy az intézmény első magyar tanulója, Prokoláb Imre, aki később a Pentagonnál is dolgozott.

Az intézmény fő profilja a vezetőképzés: az akadémián végzettek rendszerint fontos beosztást töltenek be hazatérésük után országuk hadseregében.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek