Szijjártó visszaüzent Barack Obamának, aki szerint Trump bukása után Orbán van soron

Szerinte nem kellene egymás belügyeit „kommentálgatni”.

Beszámoltunk róla, hogy Barack Obama korábbi amerikai elnök megjelent könyve, az Egy ígéret földje kapcsán interjút adott a Daily Show-nak, ahol többek között szóba került Magyarország és Orbán Viktor is, amikor a vezetői típusokról beszélt.

Obama szerint az egyik az a vezető, aki demokratikus alapokon irányít, az embereket is bevonva a döntéshozatalba, példaként hozva Angela Merkel német kancellárt, míg a másik az erős ember típusa, aki fentről-lefelé uralkodik és az állampolgárait alattvalókként kezelő attitűddel vezeti az országot, amelynek élére megválasztották.

“Ez történik az Egyesült Államokban is és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást.

Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban”

– említette hazánkat negatív példaként Obama.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az RTL Híradó kérdésére most reagált Obama kijelentéseire.

„Ne felejtsük el, hogy Magyarországon a miniszterelnöki pozíciót azt nem lottón nyeri valaki, hanem azután lesz miniszterelnök, hogy megnyer egy választást. Tehát, ha az emberek rá szavaznak. Tehát az ilyen típusú minősítgetése Magyarország vezetőinek, az a magyar emberek döntésének a minősítgetése.

És az sejlik fel, mint hogyha ezen kijelentés megfogalmazója nem nézné ki a magyar emberekből azt, hogy saját maguk érett döntést tudnak hozni a saját jövőjükről”

– fogalmazott Szijjártó.

A külügyminiszter szerint az volna a helyes, és a világpolitikában is akkor lehetne sokkal jobb körülményekről beszélni, ha „a tisztelet talaján állva rábíznánk minden országra, hogy a saját maga jövőjéről döntést hozzon, és azt nem kommentálgatjuk. Mi sem tettük azt az elmúlt hetek, vagy napok amerikai belpolitikai folyamatai során”.

(RTL Híradó nyomán)

Valódi Hírek