Dühösek a szlovákok: Ne a V4-ek fizessék meg Orbán EU-s emberkedésének az árát

Gyengül a magyar miniszterelnök pozíciója.

Szlovákiában általános vélemény, hogy ne az ország fizesse Orbán Viktor uniós játszmáinak árát — mondta Grigorij Meseznikov, az egyik legismertebb szlovák politikai elemző egy hétfőn, a Népszavában megjelent interjúban.

Az elemző szerint a V4 formáció ideális megoldás a régión belüli együttműködés erősítésére, a négy ország közötti törésvonalak pedig nem egymás közötti ellentétek, egyszerűen uniós politikai kérdésekben nem értenek egyet.

„Korábban szinte evidencia volt, hogy a visegrádi tagállamok kölcsönösen támogatják egymást az uniós döntéshozatalban, előre egyeztetik az álláspontjukat egy-egy EU-csúcs előtt, s ez kétségtelenül megszűnt mostanra, de szerintem ez a helyzet hosszabb távon nem fenntartható.” — mondta Meseznikov.

Hozzátette, Szlovákiában egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint Orbán uniós politikájának árát ne a szlovák nép fizesse meg. A cseh és a szlovák kormány ugyan érdekelt, a V4-ek együttműködésében, de csak akkor, ha ezért uniós szinten nem érik hátrányok.

Az uniós vétó ügyében szerinte Orbán és Merkel között egy többféleképpen értelmezhető kompromisszum született. A jogállamisági feltétel bekerülését az uniós szabályok közé fontosnak tartja az elemző, szerinte ez a lényeg, minden más értelmezés kérdése, így az is, hogy Orbán vagy Merkel részéről tekinthető-e ez győzelemnek.

Azt mindenesetre megállapította, hogy

Orbán Viktor pozíciója gyengült a pártcsaládban az ügy hatására, és egyelőre nem látszik, hogy ennek mi lesz a végkimenetele.

Arról, hogy a jogállamisági mechanizmus hatékony-e az autoriter tendenciák ellen, azt válaszolta az elemző, hogy ez nemcsak Magyarország és Lengyelország estében jelent problémát, ezért is fontos ez az eszköz.

„Látni kell, hogy az EU nagyon nehéz helyzetben van, ha kormányokat akar szankcionálni az uniós alapértékek megsértéséért, de közben nem szeretné büntetni az érintett országok lakosságát.” — mondta, hozzátéve, hogy csak remélni lehet a megoldás hatásosságát.

A magyar-német viszonyt szerinte az új kormány összetétele befolyásolja majd, ha például a zöldek lesznek a CDU koalíciós partnerei, akkor Orbán Viktor kritikusabb hozzáállásra számíthat Berlinből.

Az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatban megjegyezte, hogy Joe Biden valószínűleg nem fog most külön figyelmet fordítani a magyar kormányra csak azért, mert Orbán Trumpnak drukkolt. Mindamellett Biden a nemzetállamokkal szemben az erősebb uniót támogatja.

Elmondta, hogy ebben a térségben is vannak olyan politikusok, akikre a Trump-féle törzsi politizálás jellemző. Ilyen Robert Fico vagy Orbán Viktor is szerinte.

Ők politikájukat a társadalom kétfelé bontására építik,

„akik lojálisak hozzá, azok a „jók”, mindenki más ellenség, akikkel nem szabad méltányosan bánni. Nem véletlen, hogy bár Fico baloldali, Orbán pedig jobboldali, nagyon jól megértik egymást.” — fogalmazott.

Hozzátette, hogy a járvány nem csak Magyarországon, hanem Szlovákiában is politikai üggyé vált, ezzel kapcsolatban a tömeges oltás fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy náluk is hiány van vakcinából.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek