Megrohamozták a béremelésből kimaradt és dühös fogorvosok Kásler Miklós önfényező videóját

Nem értik, miért ők az egyedüliek, akik kimaradtak “minden idők legnagyobb mértékű” orvosi béremeléséből.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalára január ötödikén került ki az a videó, amelyben Kásler Miklós tárcavezető beszámol arról, hogy január elsején életbe lépett “minden idők legnagyobb mértékű orvosi béremelése”, amelynek köszönhetően Kásler szerint két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik az orvosok bére.

A videó azonban a minisztérium által feltehetően nem várt fogadtatásban részesült, a hozzászólások között ugyanis számos vállalkozóként dolgozó fogorvos panasza jelent meg arra vonatkozóan, hogy ők miért maradtak ki a béremelésből.

“Tisztelt Miniszter Úr! örömmel értesültünk arról, hogy eddig a legnagyobb mérvű béremeléseket élte meg országunk…egyetlen probléma van ezzel, hogy mi alapellátó fogorvosok, akik ugye az Önök szemlélete alapján nyilván nem számítunk az orvostársadalom elitjei közé, sajnos mint “vállalkozók” nem “érdemeljük” ki a béremelést…ez sajnos elég aggasztó a jövőt tekintve, nagyon sokan közülünk már abbahagyták a ”szakmát” és elképzelhető, hogy ha Önök nem változtatnak az álláspontjukon, akkor nagyon sokan hasonlóan fognak cselekedni” – olvasható a közel 300 hozzászólás egyike a bejegyzés alatt.

Míg egy másik hozzászóló arra vonatkozóan tett fel kérdéseket, hogy a vállalkozásban dolgozó, de állami ellátást végző fogorvosok miért maradtak ki a béremelésből.

“Mi a szándéka a kormánynak velünk? Megszűntetnek? Vagy csak sürgősségi ellátás végzésére korlátozzák a működésünket?” – sorolja kérdéseit a dühös hozzászóló.

“Tisztelt Miniszter Úr ! Elfelejtette megemlíteni, hogy mi alapellátó vállalkozó fogorvosok, egyedüliként az összes, államilag finanszírozott orvosok közül, mint már oly sokszor, most is kimaradtunk a béremelésből. Nagyon elkeserítőnek és megalázónak találom az összes hasonló helyzetben lévő kollégámmal együtt (…) hogy még 2021-ben is ott tartunk, hogy könyörögnünk kell azért, ami elviekben nekünk is járna” – írta egy másik hozzászóló.

A Magyar Orvosi Kamara korábban a ugyancsak felszólalt a fogorvosok érdekében, és az ő esetükben is azt kérte, hogy a kormány biztosítsa a fenntartható működéshez szükséges forrást, tekintve, hogy a fogászat is az alapellátás része, és egyben a legköltségigényesebb területe.

Míg a Népszava december 30-án írt arról, hogy az alapellátó fogorvosok közül csakis az alkalmazottként dolgozók kapnak többletpénzt a jövedelmük javításához. Azaz

a közfinanszírozott alapellátó fogászatok 85 százaléka kimarad a béremelésből.

Az EMMI a lapnak mindezt azzal magyarázta, hogy a fogorvosi praxisok finanszírozását 2010-től másfélszeresére emelték, idén év elejétől pedig havonta 380 ezer forint rezsitámogatást adnak.

(hvg.hu/Népszava nyomán)