Dr. Komáromi Zoltán: Politikai hencegés Orbánék részéről, hogy egy hétvége alatt mindenkit beoltanak

A háziorvos szerint csak augusztusra lesz elég vakcina ahhoz, hogy mindenkit beoltsanak az országban.

Az ATV Start című műsorának vendége volt Komáromi Zoltán XII. kerületi háziorvos, a DK egészségpolitikusa. A műsorban Komáromi beszámolt arról, hogy jelenleg nincsen oltási ütemterve a kormánynak, mert azt már nyilvánosságra hozták volna.

Ahhoz, hogy négymillió embert 4000 orvos oltson be, naponta 1000 jelentkezőnek kellene a vakcinát biztosítani. A háziorvos szerint Magyarországon körülbelül 2000 háziorvosi rendelőben 6000 orvos dolgozik, akik az oltás megszervezésében részt vehetnek.

Óránként 6-10 embert kellene mindenhol beoltani, és ezért az államnak vakcinánként fizetnie kellene a háziorvosoknak — úgy, ahogy fejlett államokban is teszik.

Komáromi szerint oltóanyagonként és praxisonként 2000 forintot kellene fizetnie az államnak. Ebben az esetben akár arra is lenne lehetőség, hogy orvostanhallgatókat maguk mellé vehessenek az orvosok tehermentesítés céljából.

A kormány részéről dilettáns kapkodást észlel Komáromi a koronavírus elleni védekezés idején. Szerinte a kabinet azzal kérkedik, hogy 30.000 egészségügyi dolgozót oltott be eddig — az összesen 150.000-ből.

Komáromi úgy vélekedett,

politikusi hencegés, hogy egy hétvége alatt be lehet oltani az embereket, az oltópontokhoz oda kell telepíteni az egészségügyi dokumentációt és az infrastruktúrát.

Minden vakcinánál előfordulhat, allergiás reakció, súlyosabb esetekben pedig anafilaxiás sokk, ami perceken belül halált okozhat. Ilyen egymillióból mindössze egyetlen esetben történhet, de mindig biztosítani kell tapasztalt szakemberekkel az újraélesztés lehetőségét.

Magyarországon nagy a háziorvosokba vetett bizalom, és ezt arra kellene használni, hogy meggyőzzék a lakosságot az oltás fontosságáról. Komáromi szerint

aki külföldre utazik, majd visszajön, és tudja igazolni, hogy már beoltották, azok jogosan kaphatnának mentességet a karanténkötelezettség alól

— ehhez azonban oltási kiskönyv helyett megfelelő informatikának kellene rendelkezésre állnia.

A jelenleg fennálló korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban a háziorvos elmondta, hogy „nincs mese, fenn kell tartani ezeket„, ugyanis a kormány augusztusban semmit nem tett annak érdekében, hogy elkerülje a tömeges fertőződést.

Ha a pedagógusokat nem fogják oltani, mielőtt újranyitják az oktatási intézményeket, újabb gócpontok alakulhatnak ki. Komáromi elmondta, hogy

nagyjából augusztusra vagy szeptemberre lesz annyi oltóanyag Magyarországon, hogy hatmillió embert be lehessen oltani. Addig azonban indokolt az óvatosság.

(atv.hu nyomán)

 

Valódi Hírek