Levelet írtak az önkormányzatok: Csak Orbánon múlik, hogy elfogadja-e segítségüket az oltási program kidolgozásában

Félre kell tenni a propagandacélokat.

A koronavírus elleni oltási program kidolgozásában és lebonyolításában ajánl és javasol együttműködést az önkormányzatok és a kormány között a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) — ezt levélben közölték Orbán Viktor miniszterelnökkel.

„Itt és most semmi nem lehet fontosabb annál, mint hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb honfitársunk hozzájusson a koronavírus elleni ellenőrzött és hatékony oltáshoz. A magyar polgárok egészségének és biztonságának minden mást megelőző garantálása mellett a hatásos vakcina és a hatékony oltási program segítheti a magyar gazdaság válságból való kilábalását, szolgálja több százezer, egzisztenciáját féltő magyar munkavállaló és a kilátásaikban bizonytalan magyar vállalkozások érdekét” – áll a Gémesi György gödöllői polgármester, a MÖSZ elnöke, Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) óbudai polgármester, a BÖSZ társelnöke és Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke, a BÖSZ elnöke jegyezte dokumentumban.

A kormányfőnek csütörtök reggel küldött levélben kiemelték: a lehető leghatékonyabb oltási program csakis az önkormányzatok bevonásával valósítható meg. Ezért az önkormányzatok és a kormány között fennálló viták és nézetkülönbségek ellenére együttműködést ajánlanak és javasolnak a koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalom növelése érdekében, valamint az oltási program kidolgozásában és lebonyolításában.

Kifejtették, fontos, hogy a koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalom erősítéséért minden döntéshozó a maga területén kellő erőfeszítéseket tegyen. A közbizalom növelésének elsődleges módja a politikai propagandától mentes köztájékoztatás és a hiteles információszolgáltatás.

„Úgy látjuk, e téren a kormány vezetőinek és a kormány szerveinek gyakorlata elégtelen

— írták a szövetségek vezetői, akik szerint nagymértékben hozzájárulhat a közbizalom erősítéséhez az önkormányzatok bevonása a vakcinával kapcsolatos, tudományosan megalapozott tények széleskörű megismertetésébe, valamint az oltási programmal kapcsolatos, „politikai lózungoktól mentes” köztájékoztatásba.

A szövetségek az oltási program „pontosabb kidolgozásában” elengedhetetlennek tartják az együttműködést az önkormányzatok és a kormány között, mondván, a kormány által meghatározottak kivételével minden kockázati csoport oltása összefügg önkormányzati hatáskörökkel és intézményfenntartói felelősséggel.

Szerintük az önkormányzatok bevonása, a velük való egyeztetés a végrehajtás sikerének talán legfontosabb feltétele.

„Úgy véljük, a koronavírus-járvány legyűrése, az egészségügyi és gazdasági válságból való kilábalás fontos feltétele, hogy az önkormányzatok és a kormány közötti vitáktól függetlenül a kormány mutasson hajlandóságot a partnerségre, és kezdeményezzen egyeztetést az oltási programról is az önkormányzati szövetségekkel” — fogalmaztak a szövetségek vezetői.

„A kormány együttműködési hajlandósága annak felismeréséből kell fakadjon, hogy a koronavírus ellen hatékony védelmet adó, megbízható vakcina biztosítása a magyar polgárok számára a lehető legszélesebb körben olyan nemzeti érdek, amely
felülír minden hatalmi-politikai szempontot, vagy propagandacélt.
Az önkormányzatok e nemzeti cél érdekében ajánlanak segítséget a kormánynak, az együttműködés kizárólag a kormány és miniszterelnök úr belátásán és felelősségérzetén múlik.” — zárták a levelet.

A levelet itt tudod elolvasni:

Valódi Hírek