Dr. Merkely Béla beoltotta az ország legidősebb, még aktívan dolgozó háziorvosát (+fotó)

Négy idősotthonban pedig már oltják a lakókat.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy tegnap este én magam olthattam be a COVID-19 fertőzés elleni vakcinával a 97 éves, rubin diplomás Dr. Körmendi Istvánt. A doktor úr hazánkban a legidősebb, még aktívan gyógyító háziorvos” – írta a csütörtök este közzétett bejegyzésében dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora.

Hozzátette, dr. Körmendi a Pázmány Péter Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végzett 70 évvel ezelőtt.

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy tegnap este én magam olthattam be a COVID-19 fertőzés elleni vakcinával a 98 éves,…

Posted by Dr. Merkely Béla on Thursday, 7 January 2021

Mindeközben csütörtökön az idősotthonokban is elkezdődött a koronavírus elleni védőoltások beadása. Elsőként az ország négy legnagyobb létszámú bentlakásos intézményében kapták meg a vakcinát – derült ki az M1 aktuális csatorna délutáni Híradójából.

Csütörtök reggel a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonba is megérkeztek a vakcinák. Abba az intézménybe, amely – emlékeztettek – tavasszal az egyik legnagyobb gócpontnak számított. Az M1 tudósítója a helyszínről elmondta:

az intézményben 479-en kapják meg az oltást csütörtökön.

A fővárosi Olajág Otthon Bánkút utcai épületének mintegy 400 lakója és a dolgozók mintegy 75 százaléka is úgy döntött, már az első körben beoltatja magát. Szirmai Viktor, az intézmény főigazgatója az M1-nek arról beszélt, hogy a korlátozásokkal és a közös felelősségvállalással eddig sikerült megvédeni a bentlakó időseket a fertőzéstől.

Ugyanakkor kiemelte: valódi biztonságot csak az oltás jelent majd. Ezzel együtt hozzátette: az otthonban továbbra is fenntartják a szigorú biztonsági intézkedéseket is.

Az Olajág Otthonnál tartózkodó M1 tudósító azt mondta: ugyanúgy zajlik az oltások beadása, mint az egészségügyi dolgozók körében. Adategyeztetés és a hozzájáruló nyilatkozat kitöltése után orvosi vizsgálat következik, és ha minden rendben, beadják a vakcinát, majd egy félórás megfigyelés következik.

Két vidéki szociális intézményben is elkezdődött az oltás csütörtökön. Pécsen a Baptista Szolgálat Szeretetotthonában több mint 70 dolgozót és 23 idős lakót oltanak be. A miskolci Őszi Napsugár Otthonban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Központi Kórház dolgozói végzik az oltást.

Az idősotthonban a lakóknak és a dolgozóknak is a harmada már átesett a fertőzésen.

Most 27 dolgozó és 101 lakó kérte az oltást. Az M1 tudósítója azt is elmondta: az ott lakók nagy része mozgásképtelen, önmagáról gondoskodni képtelen, ezért őket a szobájukban kell beoltani.

Mindemellett továbbra is tart az egészségügyi dolgozók oltása is – hangzott el az M1-en.

(Merkely Béla – Facebook/ MTI)

(Kiemelt kép: Merkely Béla – Facebook)

Valódi Hírek