Az új vírusmutáció még a karanténelleneseket is megijeszti — visszavonulót fújtak

Az új típusú koronavírus fertőzőbb mutációjára először az Egyesült Királyságban figyeltek fel.

Eddig saját pártán belül is sokan ellenezték a miniszterelnök, Boris Johnson kései javaslatát a szigorításokra.

Most azonban, hogy 50 britből egy fertőzött, sokan visszavonulót fújtak és már nem olyan erőteljesek a gazdaság védelmét és az állampolgárok szabadságát hangoztató hangok sem a kormány-, sem az ellenzéki oldalon.

Az új vírusmutációról egyelőre nem lehet teljesen pontosan megmondani, hogy mennyivel fertőzőbb az eddig elterjedt törzseknél, de

az is lehetséges, hogy 70%-kal több betegséget fog okozni.

Ez a mutáció már megjelent többek között Németországban, Törökországban, Olaszországban, de Szlovákiában a magyar határ közelében is.

Az országos tisztifőorvos Chris Whitty Johnson mellett állva mondta el a hallgatóságnak, hogy „Ha az emberek nem veszik komolyan a „maradj otthon” szlogent, akkor a kockázat jelen pillanatban ezzel az új variánssal, kirívóan magas”

Mindeközben Johnsont komoly kritika érte a politikai ellenfelei részéről, mivel a tudósközösség már korábban, december 18-án figyelmeztette az új vírusmutációra, de a teljes lezárást csak január 4-én rendelte el.

A Munkáspárt vezetője Keir Starmer a miniszterelnök ellen fordította a történteket: „a kormánynak komoly kérdéseket kell megválaszolnia. Miért nem cselekedtek korábban? -mondta egy televíziós interjúban.

Johnsont kormánytársa Neil O’brien vette védelmébe; azt nyilatkozta, hogy „ha (Johnson) egyszer eldöntött valamit, akkor azt mondja a korlátozásszkeptikusoknak, hogy mit akarnak? Holttesteket egymáson a halottasházban?”

(politico.eu)

Valódi Hírek