Most érkezett: Megvan, ki lesz az új brit miniszterelnök (+videó)

42 éves, indiai származású férfi veszi át Liz Truss helyét.

Rishi Sunaknak sikerült egyedül összegyűjtenie határidőre a szükséges száz ajánlást, így kizárásos alapon ő lett a Konzervatív Párt új vezetője, és ő lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Rishi Sunak lesz a következő brit miniszterelnök, miután a többi jelöltnek nem sikerült a hétfői határidőre összegyűjtenie a szükséges száz ajánlást — számolt be róla a Reuters hírügynökség.

Az Egyesült Királyság új miniszterelnökét, III. Károly király kéri fel a kormányalakításra, Liz Truss helyére, aki összesen 44 napig vezette az országot.

Egyik kihívója Penny Mordaunt centrista politikus lett volna, de nem kapott elég támogatást, hogy indulhasson a szavazáson, a volt miniszterelnök Boris Johnson pedig visszalépett a versenytől, amit azzal indokolt, hogy nem tudja tovább egyesíteni a pártot.

„Ez a döntés történelmi jelentőségű, és ismét megmutatja pártunk sokszínűségét és tehetségét. Rishi a teljes támogatásomat élvezi”

— jelentette ki közleményében Mordaunt, amikor pár perccel a győztes kihirdetése előtt visszalépett a versenytől.

A font és a brit államkötvények árfolyama rövid időre megugrott Mordaunt visszalépésének hírére, de rövid időn belül korrigáltak.

A 42 éves ex-pénzügyminiszter kevesebb mint két hónap alatt

Nagy-Britannia harmadik miniszterelnöke lesz,

akinek feladata a stabilitás helyreállítása az évek óta tartó politikai és gazdasági zűrzavartól sújtott országban. Az új miniszterelnöktől azt várják, hogy mély kiadáscsökkentéseket indítson, amivel megpróbálja helyreállítani Nagy-Britannia költségvetését.

Nagy-Britannia azóta van válságban, hogy 2016-ban kilépett az Európai Unióból, ami az ország jövőjével kapcsolatban is sok kérdést vet fel.

Sunak 39 évesen lett Boris Johnson pénzügyminisztere, amikor a COVID-19 járvány elérte Nagy-Britanniát, akkor dolgozta ki a sikeres szabadságolási rendszert.

(reuters.com)

Valódi Hírek