Operatív törzs: Indokolt fenntartani a korlátozásokat január 11. után is

A tisztifőorvos szerint ezt a szomszédos országok járványügyi adatai indokolják.

Szerdán is megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az operatív törzs. Elsőként a rendőrség részéről Kiss Róbert alezredes számolt be az aktuális intézkedésekről.

A rendőr elmondta, hogy Magyarország szerdától ismét fogad repülőjáratokat Nagy-Britanniából és Észak-Írországból. A továbbiakban érvényben marad azonban az országból hazatérő magyar állampolgárok számára a karanténkötelezettség.

A beszámoló után Müller Cecília beszélt az aktuális járványügyi adatokról. Az országos tiszti főorvos szerint elsősorban szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegek és anyagcsere-betegségben szenvedők hunytak el a koronavírus okozta betegségben.

Müller örömét fejezte ki, hogy sokan szeretnének élni az oltás lehetőségével. A kórházak egyelőre csak saját dolgozóikat oltják, azonban tervezik oltási kapacitásaik bővítését, és később háziorvosok is részt vehetnek a lakosság beoltásában.

Mind ez idáig 21 ezer főt oltottak be Magyarországon, és 78 ezer emberre elegendő vakcina érkezett hazánkba. Az oltási terv második fázisában az idősotthonok dolgozói és a bentlakók kaphatják meg a vakcinákat.

Az idősotthonok lakóinak nem kell majd oltópontra menniük, ők helyben megkaphatják majd az oltásokat. Először a nagyobb létszámú otthonok kerülnek sorra, majd sorban haladnak a kevésbé lakott otthonok felé.

Müller az előre beküldött kérdések közül többre válaszolt. Az egyik leglényegesebb, hogy várható-e a jelenlegi korlátozó intézkedések január 11-én.

A tiszti főorvos elmondta, hogy még nincs döntés a jövőbeni korlátozásokról, de indokoltnak tartja a jelenlegi korlátozások meghosszabbítását a környező országok járványügyi adatai miatt.

Müller Cecília szerint nincs azonosítva Magyarországon a brit koronavírus-variáns, annak ellenére, hogy szeptember óta 16 ezren érkeztek az Egyesült Királyságból.

Kiemelendő tény, hogy az, aki megkapta a védőoltást, nem lazíthat a járványügyi szabályokon, ugyanis a két oltás között, illetve a második oltás után még legalább egy hétig nem alakul ki a védettség. A köztes időszakban és röviddel a második oltás után még meg lehet fertőződni a koronavírussal.

Az oltóanyagokat mínusz 70 Celsius-fokon tárolják. A hűtőből kivéve 5 napon belül fel kell használni az oltóanyagokat ahhoz, hogy ne veszítse el a hatását.

Magyarországon jelenleg nincs influenzajárvány és elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. A koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban Müller elmondta, hogy a 21 ezerből mindössze 5 esetben léptek fel olyan enyhe tünetek, mint kiütések vagy izomremegés, ezeket az eseteket pedig kivizsgálják.

(Telex nyomán)

 

Valódi Hírek