Macron elnökségét is veszélyezteti, hogy országa lemaradt az oltási versenyben

Eddig csupán párszáz embert sikerült beoltani.

A politico szerint az elnök, Emmanuel Macron újraválasztását is veszélyeztetheti, hogy az ország lemaradt az oltások megkezdésében más uniós országokhoz képest. Mindezidáig az országban csupán párszáz embert oltottak be.

Franciaországban annak ellenére sem tudták a tervezett tempóban elindítani az oltásokat, hogy a kormány a McKinsey tanácsadó céget kérte fel a vakcinák elosztásában felmerülő logisztikai problémák kiküszöbölésére.

Mindeközben ellentmondásos nyilatkozatokat lehet megfigyelni a közszférában, ami

még tovább csökkenti az eleve különösen oltásellenes franciák hajlandóságát a vakcina beadatására.

Az ország így a szomszédos országokkal ellentétben nincsen felkészülve a fertőzések esetleges harmadik hullámára, holott Franciaországban eddig is kifejezetten súlyosnak számított a járvány, már az első hullám idején is.

Sokan attól tartanak, hogy a gazdaság működésének helyreállítása sem fog a tervezett tempóban megtörténni, ez pedig már kihathat Macron további sorsára; az elnökválasztás Franciaországban jövőre lesz.

Macron ezt megpróbálta olyan módon ellensúlyozni, hogy a Politico szerint „kiszivárogtatta” egy francia lapban, hogy milyen „dühös” és, hogy a helyzetnek „gyorsan és jelentősen kell változnia”.

Kijelentései azonban a céllal pont ellentétes hatást értek el, mivel az elnöknek az országban tényleges hatalma van és emellett saját magát is úgy állította be, mint a járvány elleni harc hadvezérét; így nyilván az oltások késlekedésében is lehet felelőssége.

Valódi Hírek