Novák Katalin: A Fidesznek köszönhető a rekordszámú házasságkötés és a kevesebb válás

Bezzeg a baloldal nem örül a magyar gyerekek születésének.

Majdnem negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint most, a válások száma 60 éves mélypontra süllyedt. — mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az Észak-Magyarország című lap hétfői számában megjelent interjúban.

A miniszter beszélt az otthonteremtési támogatásokról, amelyekre 300 milliárdot fordít idén a kormány. Az elmúlt tíz év kormányzása kedvező hatással lehet a demográfiai mutatókra Novák szerint.

„Tíz év alatt huszonnyolc százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, és annak ellenére, hogy kevesebb a gyermekvállalási korban lévő fiatal, még így is több gyermek született”

— mondta a lapnak. Hozzátette: minden rendelkezésre álló eszközzel igyekeznek segíteni a családalapítás előtt állókon, mert a kormány célja az, hogy minden vágyott gyermek megszülessen.

Kiemelte, a demográfiai mutatók tekintetében időarányosan jól állnak: majdnem negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint most, a válások száma 60 éves mélypontra süllyedt. „Tartósabbak, stabilabbak a házasságok” — tette hozzá.

Hozzátette, míg 2010-ben az unióban Magyarország volt a sereghajtó, addig mára utolérte az uniós átlagot, sőt egész Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv 2010 és 2018 között.

„A magyar emberek határozottan elutasítják azt a brüsszeli álláspontot, hogy a népességcsökkenést migrációval kell megoldani, és elég bátrak ahhoz, hogy ezt hangosan ki is mondják.

Bebizonyítottuk, hogy lehet egyszerre sikeres család- és gazdaságpolitikát folytatni. Kimondunk tehát olyan dolgokat, amikkel sok európai ember egyetért, ugyanakkor a politikai elit és a véleményformálók nem. Ezt a nyíltsisakos politikát nehezen viselik azok, akik támadnak bennünket” — fejtette ki.

A családokról szóló nemzeti konzultáció során a válaszadók elsöprő többsége egyetértett azzal, hogy a családtámogatásokat a kormány a munkához köti, ahogy azzal is, hogy bevándorlás helyett inkább a magyar gyermekek megszületését segítik.

„A baloldali pártok számára ez nem kiemelten fontos ügy, már sokszor bizonyították. Gondoljunk csak arra az időszakra, amikor baloldali kormány volt: megszüntették a szocpolt, azaz az akkori otthonteremtési programot, elvették a 13. havi nyugdíjat, a családi adókedvezményt szinte teljesen megszüntették, 2 évre csökkentették a gyes idejét, a családi pótlékot pedig meg akarták adóztatni” — tette hozzá.

(Origo nyomán)

Valódi Hírek