Bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, Tiborcz és egy volt focista neve is felbukkan a cég környékén

Magyar karba magyar oltást.

Bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t — írta meg a Privátbankár.

Ötmillió forintos jegyzett tőkével jegyezték be 2020 végén az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amelynek a kormány jelentős szerepet szán a magyar vakcinagyártásban. A cég alapítója a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként 1 millió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja.

A cég alapítása időben szinte teljesen egybeesett azzal, amikor a kormány a Magyar Közlönyben nyilvánossá tette a rendeletet, amely szerint a Debreceni Egyetem az NNK-val együttműködve fejleszti a magyar oltóanyagot.

A cég székhelye megegyezik a Debreceni Egyetem címével. Főtevékenysége szerint épületépítési projekt szervezésével foglalkoznak, de tevékenységi körükbe tartozik a lakó- és nem lakó épület építése, illetve a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. Azaz

csupa olyan tevékenység, amely nem a kutatómunkához, hanem annak infrastrukturális feltételeihez kapcsolódik.

Az igazgatóság egy tagból áll, Prépost Eszter Anna a vezérigazgató. A felügyelőbizottságban hárman ülnek: Szabados Andrea, Kereki Edina és Takács Evelin.

Prépost Eszter Anna tulajdonosa és vezérigazgatója a debreceni bejegyzésű, 20,8 millió forintos jegyzett tőkéjű BBS NanoMedicina Zrt.-nek. Ugyanarra a debreceni címre bejegyzett cégnek a BBS Nanotechnológiai Kutatási és Fejlesztési Kft.-nek is ő az ügyvezetője, amelyik „Egyéb természettudományi, műszaki kutatással, fejlesztéssel” foglalkozik kiemelten.

A két tulajdonosa közül az egyik a fent említett BBS NanoMedicina Zrt., a másik pedig az Asianet Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Utóbbi még 2013-ban került összetűzésbe a Tiborcz István nevéhez köthető Elios Zrt-vel, amikor a Szegedi Tudományegyetem napenergia-erőműves projektjén az Elios alvállalkozója volt.

A felügyelőbizottsági tagok céges múltja is tartogat érdekességet. Kereki Edina ugyanis tulajdonos egy olyan, felszámolás alatt lévő cégben – a Deszab Trade Kft.-ben – ahol egyik tulajdonostársa Böőr Zoltán. A születési dátuma alapján szinte biztosan a korábbi labdarúgóról van szó. A Debreceni VSC-vel háromszoros magyar bajnok – de Újpesten is megfordult – focista utolsó profi évét 2015-ben zárta le a labdarúgásban.

(Privátbankár nyomán)

 

Valódi Hírek