Kétmilliárd forintból fejleszti a koronavírus-vakcinát a Debreceni Egyetem és az NNK

Készül a nemzeti oltóanyag.

A kormány a Debreceni Egyetemet és a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), bízta meg azzal, hogy kifejlessze a koronavírus elleni vakcinát – derült ki a keddi Magyar Közlönyből.

A fejlesztésre

  • a Debreceni Egyetem 1,63 milliárd forint többletforrást kapott a kormánytól
  • az NNK pedig 369,97 millió forintot kap az idei költségvetésből.

A két intézmény májusban írta alá a hazai oltóanyag-gyártásról szóló együttműködést, és akkor még úgy terveztek, hogy már idén októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása.

Míg az EMMI májusi beszámolója szerint az első fázisban először kiválasztották azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, az Index ezzel kapcsolatos cikke szerint, jelenleg az állatkísérletek folynak,

de a tervek szerint legkésőbb egy éven belül eljuthat a vakcina az előrehozott törzskönyvezésig.

A lap szerint az oltás kifejlesztésére a Nemzeti Oltóanyaggyárban kerül sor, de részt vesz benne az ország egyetlen vakcinaüzeme, a Fluart Kft. is. A Debreceni Egyetem az oltás klinikai kipróbálásáért felel, míg a vírust az NNK biztosítja. Az oltáshoz pedig a magyarországi vírusvariánsokat használják fel.

A HVG májusi cikke szerint a nemzeti oltóanyaggyár előkészületei már évek óta zajlanak. A Fluart Kft. – amely nem más, mint a sok közéleti vihart megélt Omninvest utódja – a pilisborosjenői telephelyén gyártja az influenza elleni oltóanyagokat.

Tesztüzeme 2017-ben indult, és hosszú ideje együttműködik a Debreceni Egyetemmel, így például ennek köszönhetően jött létre az egyetem területén a csontvelő-transzplantációs centrum is.

(Telex/Index/HVG nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Valódi Hírek