Hosszú idő óta először kevesebb az aktív fertőzött, mint a gyógyult

A halottak száma még mindig meghaladja a százat.

Meghalt 114, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1410 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: 326 688-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 9781-re emelkedett, a gyógyultak száma 164 403.

Az aktív fertőzöttek száma 153 504-re csökkent. Kórházban 5529 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 239-en vannak, a mintavételek száma 2 685 944-re nőtt.

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra,

eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

Már 21 kórházi oltóponton tart az egészségügyi dolgozók oltása. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Azt írták: az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Az ingyenes és önkéntes védőoltásra eddig csaknem 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is.