Az Európai Bizottsághoz fordult Ujhelyi István, mert a kormány titkolja az oltási stratégiát

Már ha egyáltalán van nekik olyanjuk.

Az MSZP az Európai Bizottság elnökétől próbálja megtudni, milyen koronavírus elleni oltási tervet adott le a magyar kormány Brüsszelnek, mivel a kabinet többszöri kérésük ellenére sem adott érdemi tájékoztatást a stratégiájáról – mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István kifejtette, az EP közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának tagjaként többször is közérdekű adatigényléssel fordult ez ügyben az illetékes minisztériumokhoz, de eddig sehonnan nem kapott érdemi választ.

Az EP-képviselő jelezte, hogy míg az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a választ adta, hogy nem illetékes az ügyben, addig a külügyi és a belügyi tárca is a törvényileg előírt 15 napos válaszadás helyett 45 napos határidőt jelölt meg, mondván most az veszélyeztetné a vészhelyzettel összefüggő feladatok ellátását.

“A magyar kormány láthatóan hazudik és sunnyog”

— fogalmazott az ellenzéki politikus, majd azt mondta, a kormányfő korábban már kész dokumentumként hivatkozott az oltási tervre, eközben az egyik kormányzati szerv szerint azon még csak dolgoznak, a tisztifőorvos pedig “sokat sejtetően dinamikusan bővülőnek” nevezte azt.

Az MSZP EP-képviselője azt is kifogásolta, hogy a magyar kormány vezetői nem járnak élen az oltás beadatásában és nem mutatnak jó példát.

“Orbán Viktor álságos módon azzal hárít, hogy megvárja, míg rákerül az oltási sorrend, miközben nem tudjuk, hogy kinek hol a helye a sorban, nem tudjuk, mi alapján osztályoznak, egyáltalán ki dönt ebben a kérdésben. Ráadásul a kormányfő a később hiánycikké vált influenza-oltás propagálásakor még nem volt ennyire előzékeny.” – fogalmazott.

„Jogunk van tudni, hogy mit tartalmaz pontosan a kormányzat oltási stratégiája, illetve, hogy milyen ütemezésben, milyen körben, milyen kapacitás-háttérrel tervezi a kormány beadni a vakcinákat! Itt emberéletekről van szó, naponta százak halnak meg! Ha nincs őszinte kommunikáció, akkor a társadalom súlyosabb egészségügyi és megélhetési válságba sodródik!” – hangsúlyozta az MSZP európai politikusa.

Ujhelyi István hangsúlyozta, az Európai Uniónak köszönhetően van oltóanyag, a Fidesznek csak egy alkalmas oltási tervet és egy oltásra biztató kampányt kellett volna elkészítenie, ám mindkettőben megbukott.

A teljes posztot itt tudod elolvasni: