Megmondta a választási szakértő, hogyan tudja leváltani az ellenzék 2022-ben az Orbán-kormányt

A Fidesz négy év alatt 1500-szor módosított a választási törvényen, de semmi sincs veszve.

Nem lesz könnyű dolga az ellenzéknek 2022-ben, hiszen a Fidesz 2011 óta folyamatosan úgy változtatja a választási törvényt, hogy a pálya neki lejtsen. 2014-re már 1500 helyen módosították, és a folyamat azóta is tart. Tóth Zoltán választási szakértő árnyalta némileg a helyzetet a Hírklikknek: szerinte vannak eszközök az ellenzék kezében.

2011 előtt még a tisztességes és szabad választáshoz megfelelő alapot adó választási törvényről beszélhettünk, a Fidesz folyamatos módosítgatásai miatt azonban ez ma már nem mondható el a szakértő szerint.

„A 2011-ben és 2012-ben elfogadott választási törvények lejtős pályát rendeztek be, minden olyan szabályozási taktikát bevetettek, amely ellentétes a tisztességes és átlátható választásokkal.” — fogalmazott.

A 2011 karácsonyára elfogadott választási törvényt a Fidesz a 2014-es választásokig 1500 helyen módosította.

A legtöbb módosítást a választási kerületek földrajzában végezték, az alapelvek közül pedig törölték a választási csalás tilalmát. Módosították a választójogosultságot (a határon túliaknak adott szavazati joggal), átalakították a jelölési folyamatok (az esélyegyenlőség szabály kiirtásával), megváltoztatták a pártfinanszírozást és a választási bizottságok összetételét.

„A Nemzeti Választási Bizottságot úgy állították össze, hogy akárhány ellenzéki párt is tud listát állítani, a választási bizottságban mégsem tudnak többségbe kerülni, ott garantált a kormánypárti többség.” — mondta Tóth Zoltán a lapnak.

A 2020. decemberi választásitörvény-módosítást a kamupártok indulásának megakadályozásával indokolták, ez pedig kettős csapda a szakértő szerint: bár látszólag valóban akadály gördült a kamupártok elé, valójában azonban ahogy összecsalták az ajánlószelvényeket 2018-ban, azt 2022-ben is megtehetik.

A kamupártokat a háttérből finanszírozzák, tehát abból, hogy beírtak néhány tilalmat, semmi nem következik.

Tóth Zoltán szerint a kamupártokon kívül egyáltalán nem fog kisebb párt indulni a választásokon, mivel az ellenzék közös listát indít, így az egyéni választókerületekben is egy közös jelölt lesz. Ezek a pártok tehát önállóan nem fognak indulni.

Az eddigi tapasztalatok alapján 2022-ig a Fidesz még annyiszor módosíthatja a választási törvényt, ahányszor érdekében áll.

Az ellenzéknek két dolga van a szakértő szerint: gőzerővel szervezni az előválasztást, a másik a közös lista állítása. Az ellenzék legnagyobb problémája a közös listával az lehet, hogy nem fogják tudni, melyik párt miatt szavaztak a közös jelöltre, és így győzelem esetén nem tudják mérlegre tenni, melyik pártnak mekkora szelet jár a kormányzati hatalomból.

Ennek megoldására Tóth Zoltán a bizalmi elvet javasolja. Hangsúlyozza továbbá a választáson való részvétel szükségességét: ha alacsony lesz a részvétel, a Fidesz nyer. A mérlegre a külföldről leadott levélszavazatok is hatással lehetnek, mivel a külföldről levélben beérkező szavazatok alapján több, mint egy mandátumot osztanak ki.

Az ellenzék az előválasztások intézményével viszont felveheti a versenyt a Fidesszel. Ezek

minél szélesebb körben zajlanak, annál nagyobb mértékben növelik az ellenzéki szavazók bázisát.

Ezt nem a tévében kell lefolytatni szerinte, hanem kezet kell fogni minden választópolgárral.

(Hírklikk nyomán)

 

Valódi Hírek